Deelnemers Tournée Minérale drinken achteraf minder alcohol

Mensen die hebben meegedaan aan Tournée Minérale, een uitdaging om in februari een maand lang geen alcohol te nuttigen, drinken achteraf minder alcohol in het dagelijks leven. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Gent. Wie voor Tournée Minérale gemiddeld tien glazen alcohol per week dronk, drinkt er nu nog maar acht.

"Ik denk dat mensen de voordelen van minder drinken hebben ervaren", zegt Marijs Geirnaert van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs. "Mensen zeggen dat ze drinken uit gewoonte, zonder erbij na te denken. Bijvoorbeeld als men kookt of televisie kijkt. Dankzij Tournée Minérale hebben mensen hun gewoonten in vraag gesteld en nagedacht over hun alcoholgebruik."

Dit jaar hebben 120.000 Vlamingen meegedaan aan Tournée Minérale en in februari een maand lang geen alcohol gedronken. De Universiteit Gent heeft deelnemers drie keer bevraagd: bij de start, aan het einde en een half jaar nadien. Uit die resultaten blijkt dat mensen na Tournée Minérale makkelijker alcohol weigeren. 

Stichting Tegen Kanker concludeert uit de cijfers dat Tournée Minérale een groot succes is en kondigt meteen aan volgend jaar een nieuwe editie te organiseren. Er komt dan ook een extra optie: "challenge a friend", waarmee deelnemers vrienden kunnen uitdagen om ook een maand alcohol te laten staan.

Meest gelezen