Elektrische garagepoorten niet altijd even veilig

Bij elektrische garagepoorten die een vaste code hebben, kunnen dieven die code makkelijk onderscheppen. Dat schrijft het Belang van Limburg. Ook een code via een toetsenklavier intikken is niet helemaal veilig.

Dieven kunnen met een zogenaamde Software Defined Radio het signaal opvangen van de afstandsbediening met een vaste code van een garagepoort. Het toestel, dat je makkelijk kan vinden op het internet, luistert naar de frequentie van de afstandsbediening en kan daarna de code uitzenden om de poort te openen.

Met een warmtesensor, een ander technisch snufje, kunnen dieven zien op een toetsenklavier welke toetsen zijn ingedrukt en zo snel de code achterhalen.

Jozef Delarbre, inbraakpreventieadviseur van de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout, heeft een aantal tips om de veiligheid van garagepoorten te verbeteren. "Zorg bij nieuwbouw dat je poort is uitgerust met een "rolling code". Dit systeem zorgt ervoor dat de code verandert, telkens als de poort wordt geopend", zegt Delarbre. "Je zorgt ook best dat de poort goed afsluit en ze dus niet langs de buitenkant omhooggeduwd kan worden."

Drie minuten

Als je poort al enkele jaren oud is, kan je altijd bij de installateur navragen of ze een vaste code heeft of niet. Als dat zo is, kan je dat systeem beter laten vervangen door een wisselende code. Je kan ook zorgen voor een extra vergrendeling aan de binnenkant van de poort.

Jozef Delarbre raadt de mensen aan om contact op te nemen met de politie of de gemeente om een diefstalpreventief advies aan te vragen. De politie komt dan in de meeste gemeenten gratis langs om te kijken of de poort wel drie minuten inbraakwerend is. Er wordt dan ook gekeken hoe eventuele problemen het best kunnen worden opgelost.

Meest gelezen