AP2009

Duitse cultregisseur en -acteur Ulli Lommel overleden

De Duitse filmregisseur, -acteur en -producent is zaterdag op 72-jarige leeftijd in Stuttgart overleden. Dat meldt de Deutsche Kinemathek in Berlijn.

De grootste bekendheid verwierf Lommel door zijn een decennium en twintig films overspannende samenwerking met Rainer Werner Fassbinder, met acteursrollen in onder andere "Satansbraten", "Chinesische Roulette" en "Liebe ist kälter als der Tod". Hij gold als één van de meest consistente, veelzijdige en eigenzinnige filmmakers van de Deutsche Welle.

Behalve met Fassbinder werkte Lommel, die in de VS was gaan wonen, ook met onder anderen Andy Warhol samen. Als regisseur maakte hij vooral lowbudgetfilms die geografisch én inhoudelijk ver van Hollywood stonden. Zijn grootste commerciële succes kende hij met de culthorrorfilm "The boogeyman" (1980).
   

Meest gelezen