imago/Jochen Tack

Energiewaakhond CREG vindt studie over kernuitstap "niet realistisch en niet neutraal"

Energieregulator CREG heeft scherpe kritiek op de recente studie van hoogspanningsbeheerder Elia over de energietoekomst van België. Dat schrijft De Standaard en staat te lezen in een analyse op de website van de CREG. Elia berekende een aantal scenario’s van mogelijke gevolgen van een kernuitstap in 2025. Maar de CREG vindt die studie “niet realistisch en mogelijk gekleurd”.

Elia heeft vorige maand een studie gepubliceerd over de energietoekomst van België. De hoogspanningsbeheerder berekende daarin een aantal scenario’s van de gevolgen van een kernuitstap.

Daaruit bleek onder meer dat minstens 4 van de 7 kernreactoren mogelijk moeten openblijven na de geplande kernuitstap in 2025, waarvan ook de beruchte scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2. Gebeurt dat niet, dan dreigen torenhoge elektriciteitsprijzen en stroomtekorten.

Elia berekende ook dat de elektriciteitsvoorziening bij een kernuitstap enkel kan worden gegarandeerd als de overheid massaal inzet op hernieuwbare energie en door 9 nieuwe, moderne elektriciteitscentrales op gas of biomassa bij te bouwen. Maar die zijn duur en overleven niet zonder subsidies. De studie van Elia is overhandigd aan alle Belgische ministers van Energie.

"Elia had zelf niet de bedoeling om realistische verwachtingen voor te stellen"

Maar energieregulator CREG heeft in een analyse heel wat bedenkingen geuit over de conclusies van Elia. Volgens de CREG zou Elia uitgaan van deels verouderde gegevens en niet genoeg rekening houden met technologische vernieuwingen, zoals nieuwe vormen van energieopslag. 

Verder klaagt de CREG aan dat Elia zich heeft gebaseerd op scenario’s die ervan uitgaan dat alle Europese landen dezelfde visie hebben. “Geen van de vooropgestelde scenario’s weerspiegelt een realistische toekomst voor België”, staat in de analyse te lezen. Volgens de CREG bevestigde Elia trouwens zelf dat zij niet de bedoeling hadden om realistische toekomstverwachtingen voor te stellen, maar dat ze enkel de resultaten van de verschillende scenario’s wilden simuleren. 

In haar analyse besluit de CREG dat Elia "geen neutrale marktdeelnemer is, die meer belang zou kunnen hebben bij het in evenwicht houden van zijn netwerk, dan bij milieudoelstellingen en financiële aspecten". 

Meest gelezen