Frankrijk wil 4 miljard euro investeren in België als we Franse gevechtsvliegtuigen kopen

Als België Franse straaljagers koopt om de vloot van Defensie te vernieuwen, belooft Frankrijk vier miljard euro te investeren in de Belgische economie. Dat zegt de Franse minister van Defensie, Florence Parly, in een opiniestuk in De Tijd.

België wil de huidige F-16-straaljagers vervangen door modernere toestellen en heeft daarvoor een openbare aanbesteding uitgeschreven. De Verenigde Staten willen nieuwe straaljagers voor ons bouwen, de zogeheten F-35's en dienden een offerte in volgens de regels, net zoals het Verenigd Koninkrijk.

Frankrijk diende ook een offerte in, slechts enkele uren voor de deadline. In de offerte van Frankrijk stond geen antwoord op de 164 concrete vragen die de Belgische overheid had gesteld. Daarom oordeelde minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) dat het aanbod van Frankrijk niet rechtsgeldig was.

Frankrijk ziet geen juridisch probleem

Volgens de Franse minister van Defensie, Florence Parly is er echter helemaal geen juridisch probleem. Dat schrijft ze in een opiniestuk dat zowel in De Tijd als in Le Soir is gepubliceerd. Volgens Parly heeft ons land geen klassieke openbare aanbesteding gelanceerd, maar een oproep om voorstellen te doen.

Daarom heeft Frankrijk ook een "partnerschap" voorgesteld. Parly verwijst naar het recente verleden, toen een Belgisch marineschip aan de zijde van het Franse vliegdekschip Charles De Gaulle werd ingezet in de Perzische golf.

4 miljard voor België

Als België de Franse vliegtuigen bestelt, vloeit er vier miljard euro naar de Belgische economie, klinkt het.

"Al meer dan 50 jaar zijn de bedrijven van het Rafale-team sterk vertegenwoordigd in België met fabrieken, onderzoekscentra en een netwerk van 800 partnerbedrijven", aldus Parly in het opiniestuk. "Het door ons voorgestelde samenwerkingsverband omvat meer dan 150 Belgische ondernemingen die al werden benaderd en een honderdtal geïdentificeerde industriële of technologische projecten met een bedrag van vier miljard euro."

Dergelijke economische compensaties zijn eigenlijk niet toegelaten door Europa, maar voor Defensie geldt blijkbaar een uitzondering.

Meest gelezen