David Maupile/laif

Geen Dagen Zonder Vlees-campagne in 2018 "en daarna zien we wel"

De organisatie van Dagen Zonder Vlees zal geen nieuwe campagne organiseren in de vastenperiode volgend voorjaar. Dat hebben de initiatiefnemers zelf bekendgemaakt. Dagen Zonder Vlees spoort mensen al 6 jaar aan om tijdens de vastenperiode geen of minder vlees of vis te eten, om ecologische redenen.

"Dagen Zonder Vlees" werd in 2011 bedacht door de Antwerpse theatermaker Alexia Leysen.  Het oorspronkelijke doel was mensen bewust maken dat er een link is tussen de klimaatopwarming en het eten van vlees en vis. Vorig hebben 100.000 Belgen deelgenomen aan de bewustmakingsactie om 40 dagen lang geen of minder vlees of vis te eten.  

Het deelnemersaantal zat sinds de eerste editie in de lift. Steeds meer bekende gezichten schaarden zich achter het initiatief, en elke deelnemer kon via een persoonlijke webpagina de impact van zijn vegetarisch dieet op het milieu bijhouden. Maar de organisatoren zetten nu toch een punt achter Dagen zonder Vlees, althans voorlopig toch.  

"We hebben het gevoel dat we de informatie en bewustwording die we voor ogen hadden breed hebben kunnen verspreiden. We willen fris blijven en kiezen er daarom voor om in 2018 onze campagne niet te herhalen. We bleven met datzelfde verhaal komen, maar vorig jaar hadden we het gevoel dat we aan de limiet zaten van het aantal mensen dat we kunnen bereiken", Marieke Dilles, actrice en woordvoerster van DZV weten. "Wat de toekomst brengt zullen we nog zien. Wij geloven dat het thema klimaat de komende jaren in elk geval relevant en belangrijk zal blijven."

Het thema klimaat zal de komende jaren relevant blijven. En wij zaten nu aan de limiet van het aantal mensen dat we kunnen bereiken.

Vzw blijft bestaan

Financiële overwegingen hebben geen rol gespeeld in deze beslissing, zegt Dilles. "We hebben het niet gemakkelijk gehad, want kregen geen steun van de overheid. Vorig jaar zijn we er dankzij partners en sponsors toch in geslaagd om het werkbaar te houden."

Nieuwe plannen heeft de organisatie nog niet. "Het was te snel schakelen om nu al iets nieuws klaar te hebben", zegt Dilles. De vzw wordt niet ontbonden, maar het is onduidelijk hoe het verder moet. "Na ons rustjaar gaan we bekijken of er nog iets anders mogelijk is." Dilles hoopt wel dat mensen tijdens de vastenperiode nog aan de campagne zullen terugdenken.  

De Dagen zonder Vlees-organisatie verwijst ook naar een recente Duitse studie, waaruit blijkt dat de vleesconsumptie in Europa de voorbije 5 jaar nergens zo sterk is gedaald als in ons land. "We zijn heel tevreden dat we de afgelopen jaren het thema klimaat levendig en concreet hebben kunnen maken. Dat er ook een gedragsverandering meetbaar blijkt, stemt ons hoopvol. Mensen eten nu sowieso het hele jaar door minder vlees."

De gedragsverandering is meetbaar: mensen eten nu het hele jaar door minder vlees.

Meest gelezen