© Reporters / Michel Gouverneur

Horeca Vlaanderen: "We krijgen een hoge bierprijs bijna niet meer verkocht"

De horeca-uitbaters zijn teleurgesteld nu brouwer AB InBev de prijs van zijn bieren met drie procent gaat verhogen. Volgens AB InBev moet dat na investeringen om duurzamer te brouwen. Horeca Vlaanderen vreest dat de horeca-uitbaters niet anders kunnen dan de hoge bierprijs door te rekenen aan de consument.

Vanaf begin volgend jaar verhoogt AB InBev de bierprijs gemiddeld met 3,04 procent. En dat voor het volledige assortiment bieren. Voor horeca-uitbaters komt er 3,12 procent bij. Voor de grootdistributie, de winkelketens is dat 2,83 procent.

"Het is eigenlijk niet de huidige prijsverhoging die voor ons moeilijk te verteren is", reageert Filip Vanheusden, voorzitter van Horeca Vlaanderen, in "De ochtend" op Radio 1. "Maar wel de stelselmatige verhogingen van 3 procent. In vergelijking met de index gaat de stijging de voorbije vier jaar dubbel zo snel."

"We krijgen de hoge bierprijs bovendien ook niet meer uitgelegd aan de consument." Want Vanheusden vreest dat die weer de dupe zal worden van de prijsverhoging. "De horecasector - en dan vooral de cafésector - heeft het al erg moeilijk. Als er geen marges meer overblijven, kunnen uitbaters niet anders dan doorrekenen."

"Andere brouwers zullen het voorbeeld van AB InBev trouwens volgen", denkt Vanheusden. "Dat is in het verleden ook altijd al gebeurd. Brouwers zijn bang om zelf hun winstmarge te verliezen en dan kunnen ze minder geld spenderen aan marketing bijvoorbeeld."   

Meest gelezen