Videospeler inladen...

Hotels in Brussel én in rest van Vlaanderen volgeboekt met Catalanen

In Brussel en in heel wat Vlaamse steden zijn de hotels zo goed als volgeboekt woensdagavond. Dat heeft te maken met de Catalanen die donderdag komen betogen in de hoofdstad en die een slaapplaats nodig hebben. Ook B&B's her en der merken meer boekingen dan anders in dezelfde periode.

De betoging van nu donderdag, waartoe twee pro-onafhankelijkheidsbewegingen uit Catalonië hebben opgeroepen, lokt heel wat Catalanen naar de hoofdstad. Zowat 20.000 worden er verwacht. En zij hebben natuurlijk ook een dak boven het hoofd én een bed nodig. Het leidt ertoe dat de Brusselse hotelkamers plots wel zéér in trek zijn.

"In Brussel zijn er zowat 18.000 hotelkamers. En woensdagavond is de stad zo goed als volgeboekt, er zijn maar enkele kamers meer vrij. En ja, het is een feit dat er duidelijk een instroom is van boekingen uit Spanje en Catalonië", zegt Rodolphe van Weyenberghe, van de Brussels Hotels Association. "Exacte cijfers of percentages heb ik niet, maar laat ons zeggen dat de tendens duidelijk is."

"Zelfs in Gent komen er meer Catalanen dan anders langs" 

Kurt Neyrinck, vzw Gent-Hotels

En wat blijkt? Zelfs in de hele wijde omgeving van de hoofdstad is er een duidelijke "Catalaanse invloed" merkbaar. Kurt Neyrinck van vzw Gent-Hotels bevestigt dat: "Gent is altijd wel goed volgeboekt, maar ik merk nu toch meer boekingen uit Catalonië dan we gewoon zijn. Niet dat dat nu de grote massa is, maar het zijn er duidelijk meer dan anders."

Ook hotels uit Mechelen, Leuven en Aalst bevestigen dat de betoging in donderdag hun kamers doet vollopen. In Antwerpen zou dat dan weer niet het geval zijn, volgens Els da Silva van de Antwerp Hotel Association: "Ik heb het rondgevraagd bij onze hotels, maar ik kan het niet bevestigen. Wij vernamen wel dat er een aantal Catalanen bij gezinnen in de regio Antwerpen zouden verblijven."

En opmerkelijk, ook de B&B's in steden en zélfs in kleinere gemeenten merken meer dan ooit de Catalaanse interesse. Of hoe een kleine volksverhuizing vanuit Spanje goed is voor het toerisme in Vlaanderen.

Meest gelezen