Koninginnenhapje voor Catalanen in Overijse

Meer dan 350 Catalanen slapen in Overijse en de Druivenstreek voor ze donderdag gaan betogen in Brussel.

Overijse is op die manier pilootgemeente voor de grote internationale betoging van Catalanen in het Jubelpark op donderdag 7 december. Alle hotels in Brussel en omstreken zijn trouwens volgeboekt.

In de Druivenstreek zijn veel Vlaamse verenigingen met sympathie voor de Catalaanse vrijheidsbeweging. 4 jaar geleden logeerden al eens tientallen Catalanen in onder meer het nationale Chiroheem de Hagaard. Nu zijn het er 350 verspreid over de Hagaard en vele gastgezinnen. 

Woensdagavond worden ze in zaal den Turf getrakteerd op een typische Vlaams gerecht: frieten met koninginnenhapje, vol-au-vent in de volksmond. Verschillende schepenen uit Overijse en de burgemeester van Steenokkerzeel zullen de Catalanen welkom heten. Daarna kunnen ze proeven van de Vlaamse biercultuur in de lokale cafés van het kleine landelijke gehucht Terlanen.

Mogelijk komen ook Catalaanse Europarlementsleden of leden van de Catalaanse regering langs.

Meest gelezen