Zwanger van een tweeling via natuurlijke én kunstmatige wijze? "Hoogst uitzonderlijk, maar het kan"

Een Vlaams jong koppel zou zwanger zijn van twee kinderen: een kindje zou verwekt zijn via kunstmatige inseminatie, het andere zou met drie dagen verschil verwekt zijn via natuurlijke bevruchting. Dat schrijven de kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws. VRT NWS heeft (tot nog toe) geen bevestiging van het koppel maar legde de zaak wel even voor aan specialisten. "Hoogst uitzonderlijk", zeggen ze, "maar het kan". 

Het koppel vertelt in de kranten dat het twee jaar geleden te horen kreeg dat het niet op natuurlijke wijze zwanger kon worden. De man produceert veel te weinig zaadcellen en daarom wordt het koppel aangeraden om via kunstmatige inseminatie zwanger te worden. Meer bepaald via ICSI, een in-vitrobevruchting waarbij één goede spermacel in het laboratorium wordt geïnjecteerd in een eicel. Daarna worden een aantal embryo’s kunstmatig ontwikkeld, waarna er eentje (soms ook 2 of 3) wordt teruggeplaatst in de baarmoeder.

Na vier mislukte pogingen was het het koppel eindelijk gelukt om zwanger te worden, zo schrijven de kranten. Maar bij een echo hoorde de gynaecoloog plots twee hartjes kloppen. Nochtans is er bij dit koppel slechts 1 embryo in de baarmoeder geplaatst, dit is wettelijk zo geregeld. Het andere kindje zou met 3 dagen verschil op natuurlijke wijze zijn verwekt. 

Hoe kan dat?

“In theorie kan dat”, zegt professor Frank Vandekerckhove van het UZ Gent aan VRT NWS, “maar ik heb dit nooit eerder meegemaakt".

Professor Thomas D’Hooghe van het UZ Leuven legt uit hoe dat kan: “Bij ICSI worden de eierstokken hormonaal gestimuleerd om meerdere eicellen tegelijk tot ontwikkeling te brengen. Het zou dus kunnen dat een tweede eicel bijna tegelijkertijd op natuurlijke wijze bevrucht werd. Toch is dit zeer uitzonderlijk, omdat er weinig koppels in zo’n periode seksueel actief zijn. Misschien zou dit meer voorkomen, als meer koppels met elkaar zouden vrijen in die periode.”

Het koppel, dat anoniem wenst te blijven, zegt in de krant dat ze het na vier mislukte pogingen over een andere boeg wilden gooien. Ze wilden niet langer focussen op de zwangerschapsbehandelingen en al de stress die daarmee gepaard kan gaan.

Met dit verhaal wil het jonge koppel naar eigen zeggen andere koppels die problemen hebben om op natuurlijke wijze zwanger te worden, moed geven. De twee-eiige tweeling van drie dagen verschil zal hoogstwaarschijnlijk op dezelfde dag geboren worden.

Meest gelezen