Kunstenaars toveren Paterskerk in Halle om tot parel van streetart

Kunstenaars Smates (Bart Smeets) en Steve Locatelli brengen dezer dagen een totaalkunstwerk aan in de Paterskerk in Halle. Het gaat om monumentale muurschilderingen die van het gebouw een feeëriek oerwoud maken.

Planten, dieren en een kleine jongen op een schommel: sinds begin oktober zijn Smates en Steve Locatelli druk in de weer om de muren van de Paterskerk in Halle met deze motieven te beschilderen. Ze doen dat op vraag van de provincie Vlaams-Brabant en CC 't VONDEL die van de plek een trekpleister van de streetart willen maken.

"Wanneer de bezoeker uit het lichte, drukke stadscentrum de kerk binnenkomt, ervaart hij een indrukwekkende totaalervaring in het middenschip", zegt Smates. "Het lijkt alsof de kerk niet in de stad, maar middenin een feeëriek oerwoud staat: mistig en bevolkt door dieren met als centrale figuur een kleine jongen op een schommel die het geheel aanschouwt."

"Via woekerende planten doorheen de kerk creëren we verbindingslijnen tussen de verschillende artistieke elementen, zodat het resultaat een geïntegreerd totaalkunstwerk vormt. De imposante hoogte en lengte van de kerk maakt dat het werk niet in 1 teug kan worden gevat worden, er blijven steeds details en verrassingen te ontdekken."

Stationtunnels

De afgelopen jaren heeft Halle geprobeerd zich als centrum van de streetart te profileren. Zo zijn de stationtunnels van Buizingen en Lembeek en de voormalige droogtoren van de brandweer in het centrum door streetartkunstenaars onder handen genomen. Halle wil ook op de grote betonnen wanden van het treinstation streetart laten aanbrengen.

De officiële onthulling van de muurschilderijen van Smates en Locatelli vindt op 16 december plaats. Vanaf 17 december is het brede publiek welkom.

Meest gelezen