Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Laatste koning van Roemenië is overleden

In Zwitserland is Michaël I van het huis Hohenzollern-Sigmaringen overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. In de jaren 40 was hij de laatste koning van Roemenië. Hij was 96.

Michael I (Roemeens: Mihai I) was van 1927 tot 1930 en van 1940 tot 1947 koning van Roemenië. Hij leed aan kanker en verbleef de laatste tijd in Zwitserland. Daar is hij vandaag overleden in Aubonne.

Hij werd op 25 oktober 1921 in de Karpaten geboren. Zijn belangrijkste politieke beslissing nam hij op 23 augustus 1944 toen hij de Roemeense leider Ion Antonescu liet arresteren. Die liet het land aan de zijde van Adolf Hitler meevechten tijden WO II. Met de arrestatie sloot Roemenië zich bij de geallieerden aan en verklaarde het nazi-Duitsland de oorlog.

In 1947 werd Michael I door de communisten verdreven en vluchtte hij met zijn familie naar het Verenigd Koninkrijk. Daar bleef hij ijveren om zijn troon terug te krijgen.

Na de omwenteling van 1989 en de val van dictator Nicolae Ceaucescu mocht hij naar Roemenië terugkeren en kreeg hij verschillende in beslag genomen gebouwen terug.

Michael I was een achterachterkleinzooon van de Britse koningin Victoria en was getrouwd met de Franse prinses Anne van Bourbon-Parma, die in augustus 2016 overleed. Het echtpaar kreeg vijf dochters.

Meest gelezen