Lobbymachine EK2020 draait op volle toeren

Donderdag beslist het Uitvoerend Comité van de Europese Voetbalbond (UEFA) of Brussel gehandhaafd blijft als gaststad, maar dat betekent niet dat de Belgische voetbalbond lijdzaam afwacht. De laatste dagen worden alle zeilen bijgezet om de 18 leden van het Uitvoerend Comité te overtuigen om Brussel nog niet op te geven.

7 december om 17u. Da's de D-day voor de ambities van de Belgische voetbalbond en de stad Brussel om de openingsmatch van het EK2020 te mogen organiseren. Dan maakt Aleksander Ceferin, de Sloveense voorzitter van de UEFA, bekend of Brussel nog in de running is. Met Amsterdam, Glasgow, Rome en Sint-Petersburg zijn er nog vier kandidaten om de openingsmatch te organiseren. Cardiff en Stockholm liggen op de loer om de groepswedstrijden en de 1/8ste finale die Brussel al toegewezen kreeg over te nemen.

De Belgische voetbalbond laat zich de kaas niet zomaar van het brood eten. "Wij zijn de voorbije dagen voortdurend aan het lobbyen geweest en zullen dat vandaag en morgen blijven doen", zegt Koen De Brabander, CEO van de voetbalbond. "We hebben alle leden van het Uitvoerend Comité een brief gestuurd en hebben ook met iedereen achteraf nog eens gebeld of geskypet." 

"We hebben vooral geargumenteerd dat Brussel als Europese hoofdstad toch een enorme troef heeft als startplaats van een toernooi dat in 13 verschillende landen wordt georganiseerd', zegt De Brabander.  "En dat de Belgische voetbalbond als één van de 'founding fathers' toch altijd een zeer loyale bondgenoot is geweest van de UEFA." 

"Bovendien is er dankzij die recent gelanceerde omgevingsvergunning nu eindelijk 100 procent duidelijkheid over bouwprojecten", vervolgt De Brabander. "Uiterlijk eind januari moet Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege een beslissing nemen over die omgevingsvergunning voor het Eurostadion. Stel dat het project groen licht krijgt, dan zou het wel heel jammer zijn mocht de UEFA er 8 weken eerder de stekker hebben uitgetrokken. Dan is er heel wat werk verloren gegaan en is er ook een unieke kans gemist om het Belgisch voetbal een duwtje in de rug te geven."

Of die argumenten volstaan om het geduld van UEFA nog 8 weken op de proef te stellen, is onduidelijk. In ieder geval zijn ook de concurrenten voor Brussel intussen flink aan het lobbyen. Zo zijn er naast onze hoofdstad nog vier kandidaten om de openingswedstrijd te organiseren: Amsterdam, Glasgow, Rome en Sint-Petersburg. En twee kandidaten om de groepswedstrijden en de 1/8ste finale over te nemen: Cardiff en Stockholm.

Die laatste twee hebben ook wel hun nadelen: als de UEFA Cardiff erbij neemt, dan krijgt het EK2020 een wel heel Angelsaksische inslag, want ook Dublin, Glasgow en Londen zijn al uitgekozen als gaststeden. En in deze Brexit-tijden is Cardiff er misschien wat te veel aan. Bovendien hebben beide steden al een cadeautje gekregen van de UEFA dit jaar: Stockholm mocht dit jaar de Europa League finale organiseren tussen Ajax en Manchester United, Cardiff was de gaststad voor de Champions League finale tussen Real Madrid en Juventus.

Als je ook nog weet dat beide steden duurder en minder bereikbaar zijn dan Brussel en bovendien ook een pak minder hotelcapaciteiten hebben, dan is duidelijk dat de voetbalbond misschien wel betere papieren heeft dan nu wordt gevreesd.

Wat de openingswedstrijd betreft, is het ontbreken van een Belgische vertegenwoordiger in het Uitvoerend Comité van de UEFA een nadeel. Met Michael Van Praag heeft Amsterdam een Nederlander met stemrecht en de Italianen (Rome) kunnen dan weer rekenen op Andrea Agnelli en vooral Michele Uva. Maar het grote voordeel van Brussel is dan weer de symbolische waarde: een EK starten in de Europese hoofdstad is toch wat anders dan in pakweg Sint-Petersburg of Glasgow.

Meest gelezen