Minister Peeters roept AB InBev op het matje wegens prijsverhoging

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) wil tekst en uitleg van AB InBev, nadat de bierbrouwer gisteren heeft aangekondigd de bierprijs met gemiddeld 3 procent te willen verhogen. Peeters stelt zich vragen bij de timing van de prijsverhoging, want net nu loopt er een Europees onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door AB InBev.

Begin volgende maand gaat de prijs van het volledige assortiment bieren van AB InBev omhoog. Voor de horeca komt er 3,12 procent bij, voor de winkelketens 2,83 procent. "We streven naar een gezond evenwicht tussen kosten en inkomsten", luidt de verklaring van de bierbrouwer.

Maar minister Peeters wil meer uitleg. "Ik ben verbaasd dat AB InBev de prijzen van het bier verhoogt", zegt hij. "Ik ben bezorgd voor de impact van de horeca en de consumenten. Dit is geen goede zaak." Peeters heeft de top van de bierbrouwer daarom uitgenodigd op zijn kabinet voor tekst en uitleg. 

De minister wijst er ook op dat de aankondiging er komt net nu bij de Europese Commissie een procedure loopt rond machtsmisbruik van de brouwer in België. "Het is natuurlijk mogelijk dat het bedrijf prijsverhogingen doorvoert. Maar als er op hetzelfde moment een onderzoek loopt naar machtsmisbruik, is dit toch wel een eigenaardig toeval. Het is belangrijk om de uitslag van dat onderzoek te weten. Dat AB InBev die uitslag niet heeft afgewacht en de prijzen nu verhoogt, is een eigenaardige gang van zaken."

Eigenaardig toeval dat prijsverhoging er komt op hetzelfde moment als het onderzoek naar machtsmisbruik.

Eerder vandaag reageerde Horeca Vlaanderen al ontgoocheld op de aangekondigde prijsstijging. De organisatie raadt de cafébazen aan om de verhoging door te rekenen aan de klanten.

Meest gelezen