Podium Songfestival 2018 eert rijke geschiedenis van Portugal

De organisatie van het Eurovisiesongfestival heeft de eerste beelden van het podium van de komende editie in Lissabon vrijgegeven. Het ontwerp is doorspekt met elementen die naar de rijke cultuur en geschiedenis van Portugal verwijzen.

Navigatie, de zee, schepen en kaarten: rond die centrale thema's is het podium van de volgende editie van het Eurovisiesongfestival in mei volgend jaar in Lissabon opgebouwd. Daarmee brengt de organisatie hulde aan de cultuur en de geschiedenis van het gastland Portugal.

"De rijke geschiedenis van de Portugezen als een maritieme natie weerspiegelt zonder grenzen alle waarde die uniek zijn voor het Songfestival", zegt podiumontwerper Florian Wieder. "Portugal en vooral Lissabon zijn historische smeltkroezen verrijkt door de indrukken van pas ontdekte culturen. Dit komt door de Portugese zeevaarders die de oceanen met moed en buitengewone navigatietalenten bezeilden."

Armillarium

"Op de vlag van Portugal komt een armillarium (zie afbeelding onder) of een hemelbol met metalen ringen voor", verklaart Wieder het voornaamste thema "navigatie". "Het armillarium komt ook voor in de Portugese heraldiek als symbool voor de Portugese ontdekkingsreizigers. Daarom is het een sleutelelement in het ontwerp van het podium."

Daarnaast is het podium een moderne interpretatie van de organische vorm van een golf (de zee), heeft het structurele elementen uit de scheepsbouw (schepen) en bevat het lijnen als een knipoog naar lengte- en breedtegraden (kaarten).

Het Eurovisiesongfestival vindt plaats op 8, 10 en 12 mei 2018. België stuurt Laura Groeseneken.

Meest gelezen