© Sabine Joosten/Hollandse Hoogte

Prijsverschil tussen een- en tweepersoonskamer blijft toenemen

Eenpersoonskamers in het ziekenhuis worden alsmaar duurder, vergeleken met tweepersoonskamers. Dat blijkt uit de ziekenhuisbarometer van de Christelijke Mutualiteit. Dat komt door de hogere supplementen bovenop de erelonen van de dokters die patiënten in eenpersoonskamers moeten betalen.

Voor haar ziekenhuisbarometer analyseerde de CM de facturen van de ongeveer 1,4 miljoen ziekenhuisopnames van haar leden in 2016. Daaruit blijkt dat het prijsverschil tussen een kamer alleen en een kamer voor meerdere patiënten nog groter is geworden.

Voor een verblijf van meerdere dagen is een eenpersoonskamer ruim vijf keer duurder dan een tweepersoonskamer. Voor een verblijf van één dag is de eenpersoonskamer zelfs zeven tot 20 keer duurder, blijkt uit de CM-cijfers.

Omdat ereloonsupplementen voor tweepersoonskamers sinds 2015 verboden zijn, proberen ziekenhuizen hun inkomsten elders te recupereren, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp.

Ereloonsupplementen

De CM ziet de ereloonsupplementen het liefst verdwijnen. "Wij zijn als CM voorstander voor een redelijke verloning van de artsen", zegt Van Gorp. "De ziekenhuizen moeten op een correcte manier worden gefinancierd, maar de patiënt mag de rekening niet gepresenteerd krijgen."

"Om een nieuw model uit te tekenen, is het noodzakelijk dat zorgverstrekkers en ziekenhuizen open kaart spelen. Ereloonsupplementen worden verdeeld tussen de zorgverstrekkers die ze aanrekenen en de ziekenhuizen. Vandaag hebben wij geen zicht op de verhouding waarin dat gebeurt. Zonder transparantie kunnen we niet tot oplossingen komen."

Meest gelezen