AFP or licensors

Sierra Leone veilt gigantische ruwe diamant ten voordele van eigen bevolking

Het West-Afrikaanse land Sierra Leone heeft een van de grootste ruwe diamanten ter wereld laten veilen "voor de regering en de hele bevolking". Een Britse juwelier heeft 5,5 miljoen euro neergeteld voor de Peace Diamond. Dat budget wordt geïnvesteerd in ontwikkelingsprojecten.  

De grote eivormige vredesdiamant is een van de grootste ongeslepen diamanten ter wereld. De edelsteen werd begin dit jaar gewonnen door een priester. Die gaf de diamant aan de regering van Sierra Leone om hem te laten verkopen. Een Britse juwelier had er op de veiling in Londen 5,5 miljoen euro of 6,5 miljoen dollar voor over. De hoogst haalbare prijs, volgens de jury.   

"De hele opbrengst komt ten goede aan de regering en de bevolking van Sierra Leone. Zoiets is nog nooit gebeurd", zegt de voorzitter van de Rapaport Group, een keten van diamantbedrijven die de veiling regelde.

Eerder probeerde de regering in Sierra Leone al om de diamant te veilen. Het hoogste bod dat toen in hoofdstad Freetown werd uitgebracht, was 7,8 miljoen euro. Nu werd de diamant voor de veiling in Londen getoond aan 70 geïntersseerde kopers. Uiteindelijk hebben 7 mensen een bod uitgebracht.

Burgeroorlog om diamant

In 2003 hieven de Verenigde Naties het verbod op de export van diamanten op. De edelstenen waren in de jaren 90 de aanleiding voor een burgeroorlog in het land, waaraan in 2002 een einde kwam. Rebellen dwongen burgers in Sierra Leone de mijnen in, om diamanten te ontginnen. Met de opbrengst daarvan werden dan wapens gekocht. Hierdoor ontstond de term bloeddiamanten.

Meest gelezen