Arenda Oomen Fotografie

Spaarder schrijft niet meer over naar spaarboekje

Door de minimumrente op spaarboekjes vinden alsmaar meer mensen het niet meer de moeite om geld van de zichtrekening over te boeken naar het spaarboekje. Dat valt af te leiden uit cijfers van de Nationale Bank.

Op alle Belgische spaarboekjes samen stond eind oktober 258,3 miljard euro. Eind juli was dat nog 258,6 miljard euro. Het is de eerste keer sinds lang dat spaarboekjes in vier maanden tijd niet aandikken. De zichtrekeningen daarentegen zagen wel geld binnenstromen, van 243,9 miljard euro eind augustus tot net geen 253 miljard euro eind oktober.

De banken hebben de voorbije jaren de rente op spaarrekeningen verlaagd tot het wettelijke minimum van 0,11 procent: een basisrente van 0,01 procent en een getrouwheidspremie van 0,10 procent.  Ondanks die lage rente bleven de spaarboekjes enorm populair. Maar nu zit de klad er duidelijk in. 

Grootbank ING bevestigt de trend. “We merken inderdaad een snellere toename van de deposito's op de zichtrekeningen ten opzichte van deposito's op spaarrekeningen voor particulieren”, zegt woordvoerder Julie Kerremans: “Dat wijst erop dat spaarders minder bereid zijn om geld over te schrijven van een zichtrekening naar een spaarrekening.”

Meest gelezen