Veiligheidskorps staakt: amper gevangenen overgebracht naar rechtbank

Het veiligheidskorps, dat de gevangenen overbrengt van de gevangenis naar de rechtbank staakt. Daardoor worden er amper gevangenen overgebracht naar de rechtbanken in Vlaanderen en Brussel. De aanleiding? De aanslepende onzekerheid binnen het korps over het statuut van de leden. De zittingen waar een gevangene aanwezig moet zijn, gaan in de meeste gevallen niet door. 

De staking heeft gevolgen voor de rechtbanken in ons land. Er gaan momenteel amper zittingen door in Vlaanderen en Brussel waar een gevangene aanwezig moet zijn. De stakingspost bezet de centrale garage. In Antwerpen zijn enkele zittingen wel kunnen doorgaan, omdat de lokale politie ingesprongen is. In Wallonië is ongeveer de helft van het veiligheidskorps aan het werk. De impact op de zittingen daar is nog niet duidelijk.

"Teveel is teveel"

Volgens onze informatie staken de leden van het veiligheidskorps - die normaal gevangenen overbrengen of de rechtbanken bewaken - omdat hun statuut gewijzigd wordt. Justitie zal binnenkort niet langer instaan voor het veiligheidskorps. Er komt immers een beveiligingskorps dat exclusief zal instaan voor bewakingsopdrachten. Dat korps van 1.600 mensen zal moeten instaan voor de bewaking van onder meer treinstations, Brussels Airport, nucleaire sites, overheidsgebouwen en internationale instellingen. De leden van het huidige veiligheidskorps zullen eind 2018 of begin 2019 verplicht de overstap naar dat nieuwe korps moeten maken.

Daar is ongerustheid over, vertelt André Coulon van het veiligheidskorps van Doornik. "Ons veiligheidskorps wordt opgelost. Ons statuut gaat verloren. We verliezen veel geld, het gaat om tienduizenden euro's, de werkgelegenheid is verschillende, we weten niet waar we naartoe gaan. De mensen zijn het beu: teveel is teveel." Volgens Coulon is er een overleg bezig, maar loopt dat niet zo vlot.

De vakbonden zijn vooral misnoegd omdat de plannen voor het nieuwe veiligheidskorps al twee jaar geleden gelanceerd werden. "Die DAB zal bestaan uit militairen, politiemensen en mensen van het Veiligheidskorps", zegt Michel Jacobs, secretaris-generaal van de Franstalige socialistische vakbond CGSP. "Die mensen hebben allemaal andere loopbanen. Wij vrezen dat een aantal hun carrières zullen gefnuikt zien door de overstap, wat een grote invloed kan hebben op hun latere pensioen."  

Meest gelezen