VRT

Van "Taboe" tot "Van algemeen nut": dit mag u in het voorjaar niet missen op Eén

Voor het voorjaar van 2018 heeft Eén een hele reeks nieuwe programma's voorgesteld. In "Van algemeen nut" maakt Steven Van Herreweghe zijn terugkeer naar Eén door oude televisiemomenten een nieuw leven in te blazen. Philippe Geubels zoekt in zijn Eén-debuut "Taboe" de grenzen van zijn humor op. Met "Gevoel voor tumor" is er nieuwe fictie en er staan ook ontroerende docureeksen op het menu. 

Eén blijft met een marktaandeel van 35,1% dit najaar het best bekeken net van Vlaanderen en het is bij uitstek het net dat live bekeken wordt. Ook voor volgend voorjaar kon de zender vanochtend een gevarieerd aanbod voorstellen. 

Entertainment en humor

In "Van algemeen nut" nodigt Steven Van Herreweghe (foto boven, terug van lang weg geweest bij Eén) enkele bekende en minder bekende mensen uit die ooit op televisie geweest zijn. Samen met hen zoomt hij elke week even dieper in op hun televisiemoment en geeft het op alle mogelijke manieren een tweede leven.

In "Taboe" gaat Philippe Geubels op zoek naar de grenzen van zijn humor. Hij trekt een week op avontuur met een groep mensen om wie je eigenlijk niet mag lachen, zoals mensen met een andere huidskleur en holebi’s, en brengt dan comedy over hen, voor hen.

Nog dit voorjaar komt "Het collectief geheugen" op het scherm. Kamal Kharmach (foto) presenteert. Kapiteins Maaike Cafmeyer en Jacques Vermeire beargumenteren elke week, samen met een bekende gast, waarom we bepaalde gebeurtenissen, personen en voorwerpen in ons collectief geheugen moeten opnemen. 

VRT

Saartje Vandendriessche neemt het in het avontuurlijke "Op de man af" elke week op tegen een bekende man, in een sportieve uitdaging die hij mag kiezen. Ze wordt bijgestaan door sportpsychologe Els Snauwaert en ex-olympisch atlete Hanna Mariën.  

In "De columbus" trekt Wim Lybaert erop uit met zijn zelfgebouwde huis op wielen en met een bekende gast, op zoek naar het goeie leven onderweg. "Eigenlijk een beetje onder het motto: de reis is even mooi als de bestemming", zegt Eén-netmanager Olivier Goris.

Fictie: de terugkeer van "Salamander"

Volgend voorjaar is op Eén ook het tweede seizoen te zien van "Salamander". Daarin ontdekt hoofdinspecteur Gerardi (Filip Peeters, foto) een samenzwering rond het bezit van diamantmijnen. 

VRT

"It's showtime", de reeks van Bart De Pauw die eerder al op Telenet te zien was en ook uitgezonden zou worden op Eén, staat dit voorjaar niet in het programmaschema. "Voorlopig zenden we dat programma niet uit, maar het is niet volledig uitgesloten dat we dat ooit wel zullen doen", zegt Eén-netmanager Olivier Goris daarover. "We bekijken dit dossier over pakweg een jaar nog eens, en dan zien we hoe de zaken er op dat moment voorstaan."

Wel nieuw is de tragikomische fictiereeks "Gevoel voor tumor", met onder anderen Maarten Nulens, Els Dottermans en Dirk Van Dijck. Het leven van Tristan Devriendt wordt helemaal overhoop gehaald wanneer hij plots kanker krijgt.  De reeks is gebaseerd op het persoonlijke verhaal van een jonge VRT-medewerker die nog voor zijn 25e kanker kreeg en overwon. "Maar het is geen verfilming van zijn levensverhaal", benadrukt Goris.

Reportage en documentaire

Dieter Coppens is dit voorjaar in twee programma's te zien op Eén. In het nieuwe "Down the road" gaat hij samen met zes jongvolwassenen met het syndroom van Down een avontuurlijke uitdaging aan: ze maken een roadtrip door zeven landen en verleggen zo hun grenzen. Daarnaast volgt hij voor een nieuw dierenprogramma een half jaar lang het kruim van de Belgische dierenexperts. 

En nog meer dieren zijn er ongetwijfeld te zien in de nieuwe docureeks "De Zoo 175" (werktitel) waarin Arnout Houben de kijkers op zijn eigen enthousiaste manier op sleeptouw neemt doorheen de wonderbaarlijke geschiedenis van de Antwerpse ZOO, die al generaties lang tot de verbeelding spreekt.

In het nieuwe "Mij overkomt het niet" praat VRT NWS-journaliste Fatma Taspinar (foto) met zes mensen die ongewild een ongeluk veroorzaakten, en die als dader of "veroorzaker" door het leven moeten.  Taspinar maakt hiermee voor het eerst een eigen programma op Eén.

VRT

In de intieme docureeks "Afscheid" maakt Karine Claassen het onbespreekbare bespreekbaar: ze volgt zes mensen tijdens de laatste weken en maanden van hun leven, op palliatieve zorgen. Eric Goens en zijn productiehuis Het Nieuwshuis zitten achter dit programma.

De documentairereeks "M/V/X" volgt in vier afleveringen het leven van vijf Vlaamse transgenders tijdens hun zoektocht naar een leven dat beter past en minder wringt. 

Wat kunnen we als Belgen leren van onze buren? Dat onderzoekt Kobe Ilsen in de nieuwe reportagereeks "Op één". Hij reist de wereld rond en bezoekt de slechtste en de beste leerlingen van de klas rond thema’s als wonen, veiligheid en obesitas. En dat levert geregeld confronterende situaties op, alsook het besef dat het hier in België nog zo slecht niet is. Kobe Ilsen keert ook terug met de succesvolle remake van "De drie wijzen".

In "Vandaag over een jaar" ontvangt Cath Luyten bij haar in de studio elke week een aantal gewone Vlamingen die in 2017 iets bijzonders willen realiseren – zowel grote als kleine plannen. Na een jaar wandelen ze onder luid applaus de studio weer binnen: zijn ze geslaagd in hun persoonlijke missie? 

Kristel Verbeke ontmoet in een nieuw programma jongens en meisjes tussen 10 en 13 jaar en praat met hen over wat hen écht bezig houdt. Thema's als geluk, opvoeding, perfectionisme, vooroordelen en verdriet worden besproken. 

Ook "Dance around the world", het Nederlandse programma van Jan Kooijman en Ish Aït Hamou (foto) wordt volgend voorjaar uitgezonden. Zij trekken de wereld rond om de meest bijzondere dansen te leren en duiken tegelijkertijd onder in de cultuur en tradities van een land. "Een soort "Goed Volk" maar dan met dans als centraal element in plaats van eetgewoontes", zo omschrijft Eén-netmanager Olivier Goris het. "Wij zenden het programma uit na Nederland."

VRT

Meest gelezen