Videospeler inladen...

Vroegere Georgische president Saakasjvili in Kiev opgepakt ... en bevrijd

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU heeft de vroegere Georgische president Mikheil Saakasjvili (49) opgepakt na het doorzoeken van zijn woning in Kiev. Teken van de wetteloosheid in het huidige Oekraïne: de momenteel staatloze man werd niet veel later door zijn aanhangers bevrijd uit het politiebusje dat hem naar de cel moest brengen

Saakasjvili, boegbeeld van wijlen de Rozenrevolutie, is een fervente tegenstander geworden van zijn vroegere studiemakker, de Oekraïense president Petro Porosjenko, die hem in juli zijn twee jaar eerder verleende Oekraïense nationaliteit ontnam. Dat gebeurde na een steekspelletje waarbij beiden elkaar van corruptie beschuldigden.

Volgens een communiqué van de SBU wordt hij beschuldigd van "medeplichtigheid bij een bende misdadigers". Saakasjvili, de vroegere gouverneur van Odessa, riskeert drie tot vijf jaar gevangenisstraf.

Wat eerst niet lukte, lukte wat later wél

Tientallen gewapende politieagenten blokkeerden de toegang tot het gebouw van Sakaasjvili in het centrum van Kiev. Aanhangers van Saakasjvili probeerden toen nog vergeefs het voertuig tegen te houden dat hem wegvoerde.

Later wisten zij het voertuig te blokkeren, gooiden een raam van de auto in en bevrijdden hun leider. Die riep meteen op tot een mars naar het parlementsgebouw om er "de afzetting van de president" te eisen.

Saakasjvili riskeert uitgeleverd te worden aan Georgië

Volgens zijn advocaat Pavel Bogomazov is Saakasjvili, leider van de oppositiepartij Beweging van Nieuwe Krachten, beschuldigd van "poging tot omverwerping van het grondwettelijk systeem".

De vroegere Georgische president is volgens zijn partijgenoot en parlementslid Viktor Tsjoemak van het dak van zijn woning gehaald. Saakasjvili riskeert ook uitlevering aan Georgië in een onderzoek naar corruptie en machtsmisbruik.

In een documentaire die vorige week op de Italiaanse zender Canale 5 werd uitgezonden, beschuldigden drie Georgische "spijtoptanten" Saakasjvili ervan, de organisator te zijn geweest van de sniper-aanvallen op de menigte en de ordehandhavers op het Majdanplein tijdens de zogenaamde "revolution of dignity" in Oekraïne.

Meest gelezen