Zeehond sterft door ingeslikte vishaken: "Niet eerste geval in Nieuwpoort"

In Nieuwpoort is een jonge zeehond gestorven die enkele vishaken had ingeslikt. Een medewerker van Sea Life in Blankenberge was erin geslaagd om het dier te vangen en in veiligheid te brengen. De dierenverzorger bracht de zeehond nog voor een spoedoperatie naar een dierenarts, maar het dier heeft die ingreep niet overleefd. Het is overigens niet de eerste keer dat er in Nieuwpoort een zeehond met vishaken wordt aangetroffen: ook gisteren werd er eentje gevonden.

Vrijdag kon de Sea Life-medewerker het dier vangen op een golfbreker. Er zat een vishaak zichtbaar vast in zijn muil. "Die haak heb ik ter plaatse kunnen verwijderen. Maar er kwam ook een visdraad uit de keel, dus was een operatie nodig", vertelt dierenverzorger Jasper Matthys.

"Bij een zeehond is dat een risicovolle onderneming, maar het was het proberen waard. Tijdens die operatie bleek dat er nog twee vishaken in de maag van het jonge dier zaten. Maar uiteindelijk is de zeehond van enkele maanden oud gestorven aan de gevolgen van de operatie. Maar stel dat de operatie wel goed was uitgedraaid, dan zou het dier waarschijnlijk ook gestorven zijn, omdat het niet meer zou kunnen eten."

Derde geval

Het is niet de eerste keer dat er een zeehond gewond raakt door een vishaak. Ook gisteren is nog een dier met gelijkaardige verwondingen aangetroffen in Nieuwpoort. De zeehond had een haak in de lip en in de huid. Sea Life kon dat dier ter plaatse verzorgen, waarna de zeehond weer in de vrije natuur werd gelaten.

Vissers, let op als je haken weggooit in zee.

Ook afgelopen zomer werd al een zeehond met een vishaak in de lip gevonden, eveneens in Nieuwpoort. Dat dier kon niet gevangen of verzorgd worden.

"Het is opvallend dat we dieren met dat soort verwondingen telkens in Nieuwpoort aantreffen. Al zit er rond het staketsel veel vis, waar zowel vissers als zeehonden op af komen", zegt Matthys. "Dat kan een verklaring zijn. Maar in mijn vijf jaar als verzorger bij Sea Life had ik tot voor kort geen weet van zeehonden met ingeslikte vishaken. Nu zien we dat drie keer in korte tijd. Ik besef dat vissers het er niet om doen, maar ik wil hen vragen om vishaken niet zomaar roekeloos weg te gooien."

Meest gelezen