Videospeler inladen...

Zwarte Piet uit "Dag Sinterklaas" leest voor uit Jommeke in "Winteruur"

Zwarte Piet uit "Dag Sinterklaas" was vanavond op bezoek in "Winteruur", het programma van Wim Helsen op Canvas. Samen maakten ze een doorgedreven analyse van een cruciale scène in het album "De koningin van Onderland" van Jommeke.

Geen politicus, theatermaker of bekende Vlaming in "Winteruur" vanavond, maar wel een hoge gast uit Spanje: niemand minder dan Zwarte Piet kwam langs. Het ging om de enige echte van het programma "Dag Sinterklaas" waarin ook Frans Van der Aa en Jan Decleir incognito meespeelden.

"Ik heb een hond meegebracht", zei Zwarte Piet. "Hij is onzichtbaar en hij heet Frisco. Het is een husky, een poolhond. Sinterklaas houdt niet zo van honden. Hij weet dus niet dat ik een hond heb. Eigenlijk is hij een beetje bang van honden. Daarom loopt hij zo graag over daken. Daar zijn nooit honden, alleen katten."

Vierendelen

Net als elke andere centrale gast van "Winteruur" las Zwarte Piet een tekst voor die hem diep raakt. Hij koos voor een cruciale scène uit "De koningin van Onderland", een album van Jommeke uit 1959. De koningin wil de held vierendelen, maar hij weet zich met de hulp van papegaai Flip op het nippertje te bevrijden.

"De koningin is eigenlijk een beetje gek", zei Zwarte Piet. "Ze wil onderdanen om over te regeren en ontvoert daarom alle kinderen van het dorp. Dat is heel erg, dat is verschrikkelijk. Wat moeten Sinterklaas en Zwarte Piet doen als alle kinderen zijn verdwenen?"

Wat volgde was een doorgedreven analyse van het bewuste fragment met als voornaamste conclusie dat elke held een goeie helper nodig heeft. De hele aflevering kan u bovenaan dit artikel herbekijken.

Meest gelezen