Videospeler inladen...

"Koning zijn, dat is niet moeilijk: Iedereen kan dromen helpen realiseren"

Koning Filip heeft op het koninklijk paleis in Brussel een klasje van TADA (Toekomst Atelier De l'Avenir) ontvangen. Het gaat om dertig kinderen uit kwetsbare gezinnen uit Sint-Joost-ten-Node. Zij kregen een exclusieve rondleiding van Filip in het paleis. De koning vertelde wat hij eigenlijk zoal doet en de kinderen mochten zelf eens een kerstboodschap proberen schrijven.  

De vzw TADA biedt ruim 600 tieners (10-14 jaar) uit kwetsbare gezinnen in Brussel de kans om op vrijwillige basis les te volgen in het weekend, en kennis te maken met tal van beroepen via gastsprekers. Deze keer was koning Filip gastspreker en in plaats van zelf voor de klas te staan, nodigde hij dertig kinderen uit waar hij werkt.

Het gezelschap zat eerst samen in de Spiegelzaal van het paleis, de zaal die in 2002 onder handen werd genomen door kunstenaar Jan Fabre met groene kevers. Filip liet de kinderen - duidelijk onder de indruk en overdonderd door de pers - het kunstwerk bewonderen. Tussendoor legde hij zijn functie uit en deed dat geheel op kindermaat.

Maar wat ik doe, kunnen jullie ook!

"Ik woon op een kasteel in Laken, maar werk hier in het paleis. 's Ochtends breng ik mijn kinderen naar school, nadien lees ik de kranten in de auto om te weten wat er gebeurt in de wereld. Ik heb het geluk om over een chauffeur te beschikken. Ik bespreek vervolgens de kranten met mijn medewerkers. Ik ontvang onder anderen ambassadeurs. Dat zijn mensen die hun land vertegenwoordigen in een ander land", aldus de koning. Filip maakte ook tijd om te luisteren naar de verhalen van de kinderen zelf. Zo was het klasje met de metro gekomen en vroegen de kinderen of de koning eigenlijk bloemen en vogels had in zijn tuin.

VIDEO: koning Filip leidt gezwind dertig kinderen rond op het paleis (lees verder onder video)

Videospeler inladen...

Volgens de koning is zijn job heus niet zo moeilijk.  "Je denkt vast "ik ga nooit koning of koningin worden"... . Maar wat ik doe, kunnen jullie ook! Dromen helpen realiseren, goede raad geven en mensen graag zien. Ik reken op jullie", moedigde hij hen aan.

De kinderen mochten even kijken in de bureauruimte van Filip. Daar vinden audiënties plaats. "Wat hier wordt gezegd, gebeurt in álle vertrouwen. Hier kunnen we vrijuit praten", aldus de koning. Hij benadrukte dat zijn bureau eigenlijk het bureau is van wijlen koning Boudewijn en dat het een kamer vol tradities is met bijvoorbeeld een portret van zijn grootmoeder, koningin Astrid.

Belga/Laurie Dieffembacq

De kinderen schreven in groepjes ook een kerstboodschap die ze mochten voordragen aan de koning. Opvallend was dat telkens dezelfde thema's opdoken: geen aanslagen of ruzie meer, meer aandacht voor het milieu (weg met de vervuiling, geen plastic meer) en je best doen op school (want niet iedereen heeft dezelfde kansen). Dát inzicht stemde de koning alvast gelukkig. "Dit is heel leerrijk voor me, jullie zeggen wat jullie denken."

De kinderen vertrokken vervolgens tevreden naar huis, maar op 6 december niet zonder lege handen: ze kregen allemaal speculaas mee.     

Meest gelezen