Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Kleindochter 126" herenigd met haar familie: "Op mijn 40e heb ik ineens een grootmoeder"

In Argentinië is een vrouw die als baby bij haar ouders werd weggehaald, na 40 jaar herenigd met haar familie. Adriana is daarmee "het 126e kleinkind" dat is teruggevonden door de Grootmoeders van de Plaza de Mayo, een actiegroep die zich inzet voor de slachtoffers van de "Vuile Oorlog" in Argentinië.

De 40-jarige Adriana kwam na de dood van haar ouders te weten dat ze niet hun biologische kind was. Omdat ze geboren is in 1977, tijdens de jaren van de militaire dictatuur in Argentinië, vermoedde ze meteen dat ze een van de kinderen kon zijn die destijds door het regime waren weggehaald bij hun moeder en daarna geadopteerd door vrienden van het regime.

Twee dagen nadat ze het nieuws te weten was gekomen, had ze al contact opgenomen met de Grootmoeders van de Plaza de Mayo. Zij werden wereldberoemd als "de dwaze moeders" toen ze in de jaren van de dictatuur week na week bijeenkwamen op de Plaza de Mayo in Buenos Aires om opheldering te vragen over hun verdwenen kinderen. Naar schatting 30.000 tegenstanders van het regime "verdwenen" tussen 1976 en 1983. Honderden kinderen van linkse activisten werden gestolen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Een DNA-test wees uit dat Adriana inderdaad een van de "gestolen kinderen" was. Na vier maanden wachten kwam ze te weten dat ze de dochter was Violeta Ortolani en Edgardo Garnier, die werden opgepakt door het regime en sindsdien nooit meer zijn teruggezien. Ortolani was acht maanden zwanger toen ze werd opgepakt, ze beviel in gevangenschap.

De grootmoeder van Adriana, moeder van haar vader Garnier, is haar leven lang naar haar kleinkind blijven zoeken. Haar kleindochter is nu "kleindochter 126", het 126e "gestolen kind" dat intussen is geïdentificeerd. "Op mijn 40e heb ik ineens een grootmoeder", zei een emotionele Adriana tijdens een persconferentie. "Mijn grootmoeder is een hele persoonlijkheid, mooi van binnen en van buiten", vindt Adriana. "En liefde is altijd sterker dan haat."  

Meest gelezen