Videospeler inladen...

Ankie Rechess: "Betekenis van Amerikaanse erkenning is nog niet helemaal duidelijk"

Zoals kon worden verwacht zijn de Israëlische premier Netanyahu en president Rivlin opgetogen met de beslissing van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël. Maar over de betekenis van deze stap blijven toch nog vragen, zegt correspondent Ankie Rechess in Israël.

Zo vragen andere stemmen in Israël zich af wat deze Amerikaanse erkenning betekent en wat er nu eigenlijk verandert. "Zijn het alleen maar holle frases of is het echt een historische verklaring?" Trump had het in zijn toespraak immers niet over de "verenigde stad" Jeruzalem. Hij zei integendeel dat in de komende onderhandelingen de status van Jeruzalem, zoals de grenzen en de heilige plaatsen, allemaal nog besproken moeten worden. Bovendien heeft Trump gezegd dat hij nog altijd een voorstaander is van een tweestatenoplossing.

Intussen is het bang afwachten hoe de Palestijnen zullen reageren. Er wordt vooral gekeken naar wat er zal gebeuren na het vrijdagmiddaggebed van de Palestijnen omdat zowel Hamas als Hezbollah hebben opgeroepen om de woede over de "eenzijdige verklaring" van Trump uit te drukken.

"Er zullen grote onlusten zijn, voornamelijk in Jeruzalem", zegt Rechess. "Er wordt zelfs gesproken over een derde Intifada, een volksopstand, maar voorlopig ziet dat er niet zo naar uit. Je weet natuurijk nooit. De sfeer is gespannen en dit zou net de druppel kunnen zijn die de emmer doet overlopen. "

Vredesproces

De gevolgen voor het vredesproces van de Amerikaanse erkenning zijn moeilijk in te schatten, zegt Rechess. "De Palestijnse president Abbas heeft al gezegd dat dit het einde is van het vredesproces, maar eigenlijk was er de laatste jaren geen vredesproces meer of verkeerde dat in een grote impasse", zegt Rechess.

De vraag is natuurlijk waarom Trump deze erkenning nu juist heeft gedaan, vraag zij zich af. "Is het om Israël een cadeautje te geven en wil Trump in ruil daarvoor grotere toegevingen van Israël in de onderhandelingen met de Palestijnen? Is dat de strategie van Trump? Niemand weet het eigenlijk. Als het zo is, dan zou dit een stapje vooruit kunnen zijn en kan het vredesproces eventueel weer hervat  worden."

Meest gelezen