Bart Van Loo: “Vandaag sterft een stukje Frankrijk”

Frankrijkkenner en chansonliefhebber Bart Van Loo roemt de verdienste van de overleden zanger Johnny Hallyday.

Bart Van Loo weet niet waar te beginnen om het belang van Johnny Hallyday te onderstrepen. “Hij is de man die de rock ’n roll introduceerde in Frankrijk, op een ernstige manier, met alle rock ’n roll-attitude van dien.” In 1960 mag hij een stukje voorprogramma van een andere artiest spelen in het Alhambra in Parijs. Hij wordt uitgejouwd en ’s anderendaags schrijft Le Monde over een ”chimpansee in de zoo”. 

Het was het begin van een soms moeilijke relatie met de pers. Veel intellectuelen keken neer op hem. “Het is inderdaad makkelijk om af te geven op Hallyday, want hij maakte ook enkele miskleunen, maar vandaag liever niet", zegt Bart Van Loo in "De ochtend" op Radio 1.

Magneet op het podium

100 miljoen verkochte platen later hangt Hallydays foto als die van een "volksheilige" in alle Franse volkscafés, stelt Bart Van Loo vast. Vooral de liveconcerten konden hem bekoren. “Iemand die hem niet live heeft gezien, mag geen oordeel vellen”. Er ging een “magnetische aantrekkingskracht” uit van de blonde man met de lichtblauwe ogen op een podium. 

Meest gelezen