Archiefbeeld Vlaams Belang

Brussels parket opent onderzoek naar Facebook­bericht Vlaams Belang over Sinterklaas

Het Brussels parket heeft een onderzoek geopend naar de Facebookpost van Vlaams Belang Kapellen over Sinterklaas. Op een foto was een vrouw met hoofddoek te zien, die samen met haar twee kinderen bij de Sint zat. "Wanneer er iets te krijgen valt, gooien ze al hun principes en geloofsregels overboord", schreef Vlaams Belang Kapellen. 

Het parket onderzoekt of de Vlaams Belang-afdeling van Kapellen zich schuldig maakt aan discriminatie, haat of geweld en inbreuken op het recht op afbeelding. 

De aanleiding is een foto die op de Facebookpagina van Vlaams Belang Kapellen verschenen was. Daarop is een mama te zien, die samen met haar twee kinderen bij de Sint staat. De vrouw draagt een hoofddoek. De commentaar bij de foto luidde: "Wanneer er iets te krijgen valt, gooien ze al hun principes en geloofsregels overboord." De vrouw diende daarop een klacht in. De Facebookpost van Vlaams Belang Kapellen is intussen ook verwijderd.

Zuhal Demir: "Wij kenden weinig tot niks van Kerst, Pasen of Sinterklaas. Maar we vierden mee alsof we nooit iets anders gedaan hadden"

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) heeft al stevig uitgehaald naar de reactie van Vlaams Belang. Ze verwijst daarbij naar haar eigen kindertijd. "Wij kenden weinig tot niks van Kerst, Pasen of Sinterklaas. Maar we vierden mee alsof we nooit iets anders gedaan hadden. En op school leerden wij waar het allemaal over ging. Kennis die we aan onze ouders meegaven. Binnen de kortste keren stond er een kerstboom in onze living. Het jaar erop zelfs met verlichting. Dat zat er niet standaard bij."

"Wat mij betreft zijn posts als deze even walgelijk en ongepast als die van religieuze gekken die zeggen dat je het feest van andere religies niet mag vieren of naar muziek mag luisteren", schrijft ze op Facebook. 

Zaak gesloten

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is niet onder de indruk van het onderzoek dat het Brusselse parket heeft geopend naar de Facebook-post. "Brussel staat in brand, met drie rellen in twee weken tijd, maar als het parket denkt geen andere katten te geselen te hebben, dan moet het vooral een onderzoek openen", reageert hij via partijwoordvoerder Klaas Slootmans.

 Van Grieken benadrukt nog dat het bericht "niet conform is met de partijlijn", maar zegt ook dat de partij het nodige heeft gedaan. "Het bericht werd zondag gepost en was vier uur later al verwijderd. Ik denk dus dat we het nodige gedaan hebben, voor ons is de zaak gesloten."

Meest gelezen