Videospeler inladen...

Catalaanse betogers bezoeken Brusselse kerstmarkt en drinken een pint in Overijse

Het centrum van Brussel kleurde vanavond rood en geel, de kleuren van Catalonië. Duizenden Catalanen zijn naar ons land afgezakt. Aanleiding is een grote betoging morgen in Brussel voor de onafhankelijkheid van Catalonië en tegen de vervolging van enkele prominente Catalaanse politici.

In afwachting van de betoging bezochten honderden Catalanen vanavond de Brusselse kerstmarkt.

Anderen verblijven niet in Brussel, waar alle hotelkamers zijn volgeboekt, maar in de Vlaamse rand. Ze logeren er bij gastgezinnen of in zaaltjes ingericht door Vlaamsgezinde organisaties. Dat is onder meer het geval in Terlanen, een deelgemeente van Overijse (zie video hieronder).

Ze worden er met open armen ontvangen. Ze eten een koninginnenhapje en drinken een pint met sympathisanten van de Vlaamse Volksbeweging. De bezoekers krijgen er ook een slaapplaats aangeboden in een voormalig asielcentrum. Morgen trekken ze door naar Brussel om daar de onafhankelijkheid te eisen van Catalonië.

Videospeler inladen...

Meest gelezen