Videospeler inladen...

Catherine De Bolle: "Opsteker voor de vrouwen dat ik Europolbaas word" 

Catherine De Bolle is bijzonder blij dat ze als eerste vrouw verkozen is om de Europese politiedienst Europol te leiden. "Het toont aan vrouwen dat er veel mogelijk is", zegt ze in De Ochtend op Radio 1. Ze wil in haar functie in het begin vooral focussen op informatiedoorstroming.

 

Catherine De Bolle wordt de eerste Belgische directeur van Europol. De Bolle reageert opgelucht dat ze verkozen is na een zware selectieprocedure. "Het doet mij plezier", reageert De Bolle. "Zonder de steun van de premier, de minister van Binnenlandse Zaken en onze diplomaten had ik het nooit gekund." Premier Michel en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zien de aanstelling van De Bolle bij Europol als de internationale waardering van het werk van de Belgische politie.

Het toont aan dat er nog plafonds zijn die doorbroken moeten en kunnen worden

Catherine De Bolle, toekomstige nieuwe baas Europol

De Bolle is de eerste vrouw die directeur wordt van Europol. "Dat vind ik wel belangrijk", zegt De Bolle. "Het toont dat er nog veel mogelijk is voor de vrouwen en dat er toch nog plafonds zijn die doorbroken moeten en kunnen worden. Dus ik vind het een opsteker voor de vrouwen."

In haar nieuwe functie wil De Bolle zich in het begin vooral focussen op informatiedoorstroming. "Het is erg belangrijk om bijvoorbeeld bij grensoverschrijdende criminaliteit een duidelijk zicht te hebben op de bewegingen die zich in die wereld afspelen. Als je een goed overzicht hebt, kan je makkelijker je dossiers stofferen, daders vatten en voor de rechtbank brengen."

Gezocht: nieuwe baas van de federale politie

De Bolle begint aan haar nieuwe functie op 1 mei 2018. Intussen moet ons land op zoek naar een nieuwe commissaris-generaal van de federale politie. Wie daarvoor in aanmerking komt, is nog niet duidelijk.

De Bolle drukt erop dat ze de Belgische politie niet in de steek laat. "Ik voel niet dat ik de politie van België in de steek laat. Europol is een dienst die de politiemensen in heel Europa sterker moet maken in de bestrijding van de criminaliteit. Ik blijf nog altijd lid van de federale politie, maar ik zal werken vanuit Den Haag bij Europol", aldus De Bolle.

"Ik ben natuurlijk graag het hoofd van de federale politie, maar de functie bij Europol sprak mij ook aan. Al de vormen van criminaliteit die we bestrijden, zijn internationaal georganiseerd. Wanneer dan zo'n functie open komt, moet je beslissen om al dan niet mee te doen. Ik was geëmotioneerd toen de beslissing is bekendgemaakt. Het is nog niet volledig doorgedrongen", besluit De Bolle.

"Waardering van het werk van Belgische politie"

Premier Michel en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zien de aanstelling van De Bolle bij Europol als de internationale waardering van het werk van de Belgische politie. 

"Catherine De Bolle is de juiste vrouw op de juiste plaats. Haar verkiezing is een erkenning van de inzet en het professionalisme van onze politie. De voorbije jaren heeft ze ons land een grote dienst bewezen. De actie van Europol is een belangrijke garantie voor de veiligheid van onze burgers. De regering gelooft in een sterkere samenwerking tussen de diverse politie­diensten in Europa. Ik wil haar persoonlijk veel succes wensen met haar nieuwe uitdaging", reageert premier Michel.

Jan Jambon reageert op een gelijkaardige manier. "Ik ben heel blij met de aanstelling van Catherine De Bolle. Ik denk dat het een waardering is voor De Bolle als politievrouw en ook een waardering voor de Belgische politie. Er is na de aanslagen in Parijs kritiek geweest op de Belgische politie, maar nu wordt de hoogste functie bij de politie in Europa aan haar toegekend."

Meest gelezen