Catherine De Bolle: ooit 4 cm te klein voor de rijkswacht, nu de grootste bij Europol  

Ooit was ze met haar 1,64 meter te klein voor de rijkswacht, nu is ze de grootste bij Europol. Vanaf vandaag is Catherine De Bolle de nieuwe Europolbaas. Ze is een vrouw van eerstes: eerste vrouw aan het hoofd van de federale politie, eerste Belg als Europees vertegenwoordiger voor Interpol en nu ook eerste Belg aan het roer bij Europol. Maar wie is Catherine De Bolle? Een portret.  

Het had geen haar gescheeld – of liever het had bijna vier centimeter gescheeld – of Catherine De Bolle was nooit bij de politie kunnen gaan. Letterlijk dan. Ze droomt op haar achttiende van een carrière bij de toenmalige rijkswacht.

Maar haar lengte steekt daar in eerste instantie een stokje voor. 1,68 meter: zo groot moesten vrouwen toen zijn om toegelaten te worden bij de Koninklijke Rijkswacht. Catherine De Bolle is met haar 1,64 meter dus amper vier centimeter te klein. Een onverbiddelijke "nee" volgt en haar rijkswachtdroom valt in duigen. 

Tot in 1994. Intussen heeft ze als plan-B al een rechtenstudie aan de Rijksuniversiteit van Gent achter de rug. Maar in 1994 verandert toenmalig minister van Arbeid Miet Smet de regels. De verplichte 1,68 meter wordt 1,63 meter en De Bolle kan beginnen aan haar rijkswachtopleiding. 

Eerste topvrouw van de federale politie

De Bolle timmert langzaam aan haar carrière binnen de rijkswacht en vervolgens de politie. Eerst als juriste bij de rijkswacht, tot ze in 2001 benoemd wordt tot korpschef van de lokale politie van haar thuisstad Ninove. 

In 2012 gaat het plots snel. Volledig onverwacht wordt ze benoemd tot topvrouw van de federale politie – voluit: commissaris-generaal van de federale politie. Van een korps van een honderdtal politieagenten naar een korps van 12.000 medewerkers. Ze krijgt de touwtjes in handen bij alle federale diensten: van de scheepvaart- en wegpolitie tot de speciale eenheden. "Integer, no-nonsens en enorm menselijk", klinkt het in haar omgeving.

Ze staat voor een loodzware taak: haar voorganger Fernand Koekelberg was moeten opstappen nadat hij de schandalen aan elkaar geregen had. Haar doelstellingen? “Professionalisering van de federale politie, openheid, verantwoording en transparantie.” Ze loodst haar politieagenten door de woelige periode en (her)wint hun vertrouwen. Haar eerste mandaat loopt af begin 2017, maar wordt meteen verlengd. 

Ze wordt in 2015 verkozen tot Overheidsmanager van het Jaar, een prijs van de Vlaamse Vereniging voor Bestuur en Welzijn. Ze wordt geprezen "voor de manier waarop ze in moeilijke omstandigheden en complexe organisaties functioneert en het verschil kan maken".

Eerste Belgische vertegenwoordiger bij Interpol

Maar er is meer: in 2015 wordt ze ook verkozen als Europees vertegenwoordiger in het uitvoerend comité van Interpol. Het comité houdt toezicht op de werking van Interpol, de internationale politieorganisatie. 

En nu: eerste Belgische Europolbaas

En nu komt er nog een eerste bij: Catherine De Bolle is de eerste Belg die aan het hoofd van Europol komt te staan, de Europese politieorganisatie. 

Begin oktober was De Bolle al met de beste papieren uit de selectieproeven gekomen. Ze was de nummer 1 van de jury geworden. Toch was nog niet alles in kannen en kruiken. Daar waren meerdere redenen voor. Ook de nummers 2 en 3 – de Tsjech Oldřich Martinů en de Nederlandse adjunct-directeur van Europol Wil van Gemert – waren ijzersterk. Daarbovenop kwam nog dat een aantal landen dwarslagen over haar benoeming - er kwam dus stevig lobbywerk achter de schermen aan te pas. En ook voor de Raad van de Europese Unie was ze de nummer 1. 

De komende jaren zal ze dus – als opvolger van de Brit Rob Wainwright - aan het roer staan van de politiedienst van de 28 lidstaten van de Europese Unie. 

Het delen van expertise is de enige oplossing in de toekomst om te overleven als politiedienst

Catherine De Bolle

"Wat ik zeer belangrijk vind, is dat de internationale organisaties voor ogen houden dat ze er zijn voor de politie op het terrein", vertelde De Bolle in een interview met "Terzake" begin december. Waar ze vooral op wil inzetten? Dat Europol een antwoord biedt aan de noden van vandaag - en morgen. Georganiseerde misdaad en terrorisme dus, maar ook bijvoorbeeld cybercrime. "Alles wat op ons afkomt van technologische evoluties, artificiële intelligentie... Welke impact heeft dat op politiewerk? Tegelijk moeten we de methodes voor het politiewerk beter organiseren en destructief optreden tegenover criminele organisaties."

Informatiedoorstroming is daarin cruciaal: "Het delen van expertise is de enige oplossing in de toekomst om te overleven als politiedienst."

Meest gelezen