Videospeler inladen...

Topvrouw federale politie Catherine De Bolle wordt nieuwe Europolbaas

Catherine De Bolle, commissaris-generaal van de federale politie, wordt de nieuwe Europolbaas. Dat is zonet beslist. De Bolle volgt zo de huidige Europoldirecteur Rob Wainwright op. Ze is de eerste Belg die deze topfunctie zal bekleden. 

Begin oktober raakte al bekend dat Catherine De Bolle, de topvrouw van de federale politie in ons land, in koppositie lag om de nieuwe directeur van Europol te worden. Uit de selectieproeven kwam ze als nummer 1 naar voren, maar vandaag werd de finale knoop doorgehakt tijdens een geheime stemming. Morgen moeten de ministers van Binnenlandse Zaken de beslissing wel nog bekrachtigen en er volgt nog een verhoor in het Europees Parlement.

Er waren nog twee andere kandidaten in de running: de Tsjech Oldrich Martinu en de Nederlandse adjunct-directeur van Europol Wil van Gemert. Bovendien moesten nog een aantal landen overtuigd worden. Er kwam stevig lobbywerk van België aan te pas.

De federale politie laat ondertussen weten dat De Bolle haar functie bij Europol ten laatste op 1 mei 2018 zal opnemen. Haar mandaat geldt voor vier jaar. "Ondertussen zal ze zich onverminderd blijven inzetten voor de Belgische Federale Politie", klinkt het. 

Wie haar opvolger bij de politie wordt, is nog niet geweten.

Meest gelezen