Videospeler inladen...

Helder uitgelegd: De vennootschapsbelasting in 2 minuten 

De vennootschapsbelasting keert regelmatig terug op de regeringstafel. Verschillende partijen vinden dat we ze moeten verlagen om extra jobs te creëren en onze bedrijven te versterken tegenover hun buitenlandse concurrenten. VRT NWS-journalist Bart Verhulst legt uit wat die vennootschapsbelasting juist is.

Niet alleen mensen die werken, betalen belastingen op wat ze verdienen. Ook bedrijven betalen belastingen, als ze winst maken door bijvoorbeeld producten te verkopen. Dat heet de vennootschapsbelasting.

Vennootschappen, bedrijven dus, moeten een deel van hun winst afgeven aan de overheid. Vorig jaar ging het om 15 miljard euro, voor alle bedrijven samen. De overheid betaalt met dat geld bijvoorbeeld politieagenten of verpleegkundigen. 

Wat is de regering van plan?

Hoeveel procent, of welk deel, van hun winst bedrijven moeten afgeven, ligt vast. Het maximale tarief bedraagt 34%. Bedrijven moeten dus maximaal ongeveer een derde van hun winst afgeven. Al is het in de praktijk vaak minder. Bedrijven kunnen allerlei kosten die ze maken aftrekken van hun belastingen. Die bedragen tellen dan niet mee in de berekening. De regering wil nu het tarief van de vennootschapsbelasting verlagen, van 34% naar 25% tegen 2020 (en 20% voor kleine bedrijven). 

Waarom wil de regering dat doen?

De regering hoopt zo dat meer bedrijven naar ons land komen, om hier zaken te doen. Nu gaan sommige bedrijven bijvoorbeeld liever naar Nederland. Daar betalen ze minder belastingen, omdat het tarief daar lager ligt, op 25% ligt. Alleen, er is één probleem. Als bedrijven hier minder belastingen betalen, betekent dat ook minder geld voor de overheid. Minder geld dus om politieagenten of verpleegkundigen te betalen.  

Hoe gaat de regering dat oplossen?

De regering wil dat de verlaging van de vennootschapsbelasting "budgetneutraal" is. De hele operatie moet dus evenveel opbrengen als ze kost en de overheid mag geen geld verliezen. Maar hoe zorg je daarvoor? Dat is de politieke discussie.

Sommige partijen zeggen: lagere belastingen betekent meer bedrijven die naar hier komen. En dat betekent meer jobs, meer mensen én bedrijven die belastingen betalen. Schaf ook de belastingaftrekken af, en het probleem is opgelost. Andere partijen zeggen: dat is goed mogelijk, maar je kan er niet zeker van zijn dat het daarmee opgelost is.

Meest gelezen