Videospeler inladen...

Geens: "Slachtoffers van Bende van Nijvel mogen zich nog altijd kenbaar maken"

Minister van Justitie Koen Geens (N-VA) doet een opmerkelijke oproep naar de slachtoffers van de Bende van Nijvel. Slachtoffers die zich nog niet kenbaar gemaakt hebben, mogen dat nog altijd doen. Vanavond getuigen in "Pano" slachtoffers die nooit eerder gesproken hebben over de overval van de Bende van Nijvel in Aalst. Zij leven al 32 jaar met een immens verdrongen trauma. Na het nieuws dat de reus van de Bende in Aalst zou hebben gewoond, werden daar oude wonden weer opengereten.

"In de jaren 80 ging men anders om met slachtoffers dan vandaag", zegt Geens. Hij vraagt zich af of alle slachtoffers zich destijds wel gemeld hebben. "Het is duidelijk dat sommige mensen met trauma’s zijn blijven zitten, die nu na de nieuwe onthullingen oude wonden kunnen openrijten. Misschien voelen bepaalde slachtoffers die destijds rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken waren, zich vandaag klaar om te praten over wat er gebeurd is." 

Volgende maandag is er een vergadering op het kabinet van minister Geens, waarbij de gerechtelijke instanties de slachtoffers zullen informeren. Ook daar zijn mensen die zich nu pas kenbaar maken als slachtoffer welkom. "We moeten proberen om dan zoveel mogelijk mensen opnieuw te informeren en zien of we geen mensen vergeten zijn", zegt Geens. 

De slachtoffers kunnen contact opnemen met de Commissie voor Financiële Hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden. Geens wil ook bekijken of de slachtoffers destijds voldoende vergoed geweest zijn voor de schade die ze geleden hebben. 

De "Pano"-reportage "Het verdriet van Aalst" is vanavond te zien op Eén om 21.25 uur.

Meest gelezen