Videospeler inladen...

"Vrouw van het jaar" Hilde Van Mieghem: "Het werd eindelijk een beetje rustiger"

Het weekblad Knack noemt actrice Hilde Van Mieghem, het Vlaamse gezicht van de #MeToo-beweging, de "Vrouw van het jaar". “Niet doen, niet doen”, was Van Mieghems eerste reactie toen Knack haar opbelde over haar bekroning. “Het werd eindelijk een beetje rustiger. De bagger was een beetje gestopt”, vertelt ze over haar reactie in “Van Gils & Gasten”. Maar ze vindt de erkenning van Knack wel heel fijn. Dat ook Time Magazine de mensen achter de #MeToo-beweging tot "Persoon van het Jaar 2017" verkozen heeft, noemt Van Mieghem “fenomenaal”.

Geen enkel debat deed dit jaar zoveel stof opwaaien als de #MeToo-beweging, schrijft Knack. Bij ons kwam actrice en regisseur Hilde Van Mieghem op voor de slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag; ze nam de rol van spreekbuis op zich van de vrouwen die bij de VRT een klacht indienden tegen televisiemaker Bart De Pauw. 

Sindsdien krijgt Van Mieghem te maken met negatieve, zelfs agressieve reacties. “Ik weet nu wat het betekent: in de vuurlinie staan.” Ze begrijpt niet dat slachtoffers die eindelijk durven te spreken wordt verweten zich in hun rol te wentelen. “Terwijl je net stopt met slachtoffer zijn op het moment dat je opstaat en zegt: ik pik het niet meer."

Mededogen

Van Mieghem is ontgoocheld over de reactie van Bart De Pauw, in zijn filmpje op YouTube en op VRT en VTM. Daar wentelde hij zich zélf in de slachtofferrol. “Ik kon niet anders dan reageren,” vindt Van Mieghem. Hij had oprecht mea culpa moeten slaan, dan “had hij er als een held kunnen uitkomen.”  

Toch vindt Hilde Van Mieghem dat Bart De Pauw zwaar is gestraft. “De VRT is heel streng voor hem geweest. Zijn exit had best eleganter gekund. Twee tot de zesde macht had bijvoorbeeld nog even kunnen doorspelen, denk ik.”  Van Mieghem pleit in Knack voor mededogen, maar niet voor medelijden. 

Kantelpunt?

Volgens Van Mieghem is er sinds de #MeToo-campagne grotere alertheid, die de “bezwering” die vaak over vrouwen wordt uitgesproken, namelijk “zwijg en doe voort”, doorbreekt. Maar anderzijds is er nog veel werk.

Terug naar puriteinse tijden wil ze zeker niet; in Knack houdt ze een vurig pleidooi voor “flirten met klasse, flirten zoals Voltaire en Oscar Wilde”.

Meest gelezen