Chickpea - Flickr / Creative Commons by-nc-nd

Is borstvoeding geven tot 4 jaar abnormaal?

Langvoeden, een kind langdurig borstvoeding geven, is nog altijd een taboe. Gezinspsychologe en jonge moeder Nina Mouton geeft haar vierjarige dochter nog altijd de borst. Ze ziet dat er nog altijd een taboe rust op kinderen langdurig borstvoeding geven. Onterecht, zegt Serena Debonnet van de Belgische Vereniging voor Lactactiekundigen, want “vier jaar is zeker niet abnormaal”.

"Ik voel me niet comfortabel om mijn vierjarige de borst te geven in het winkelcentrum", schreef Nina Mouton in een column voor Radio 1.  Maar ze informeerde zich en blijft het kind de borst geven.

In het Radio 1-programma “Hautekiet” trad Serena Debonnet van de Belgische Vereniging voor Lactactiekundigen Mouton bij. Debonnet erkent dat er over borstvoeding heel wat mythes en foute informatie de ronde doen. “Nochtans is die informatie van familie, kennissen en zelfs medisch personeel goed bedoeld. Maar die foutieve informatie veroorzaakt heel wat verwarring bij moeders.”

Maar dat is dus niet nodig, want “vier jaar is zeker niet abnormaal, aangezien wij bij jonge moeders net moeten promoten zeker geen gewone melk te geven aan baby’s jonger dan drie jaar. Als je borstvoeding geeft aan een driejarige, is dat heel normaal”, verzekert Debonnet, die zelf vroedvrouw is.

Wanneer dan stoppen?

“Ook de Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat borstvoeding geven tot twee jaar heel normaal is, zolang moeder en kind dat willen.” En daarom luidt ook het advies van de BVL: zolang het kind het wil en de moeder er zich goed bij voelt, kan je borstvoeding blijven geven.

Wanneer kunnen moeders dan stoppen? Dat wijst zichzelf uit: “Eens een kind naar de lagere school gaat, is er ook een andere relatie met de andere kinderen. Tegen dan zijn de meeste moeders wel gestopt met borstvoeding geven.”

Voordelen

Debonnet geeft tot slot nog enkele voordelen mee van langvoeden. Voor het kind is het voordelig, omdat tot de leeftijd van 5 à 6 jaar de hersenen van het kind nog in volle ontwikkeling zijn. En borstvoeding werkt daarbij stimulerend.

En ook voor de moeder is het goed, omdat het goed preventief werkt tegen borstkanker. Hoe langer een vrouw borstvoeding geeft, hoe kleiner het risico dat een vrouw borstkanker krijgt. Voor ieder jaar dat een vrouw borstvoeding geeft, neemt de kans op borstkanker met 4,3 procent af, blijkt uit een groot internationaal onderzoek.

Meest gelezen