Johnny Hallyday in 7 (on)bekende hits

Johnny Hallyday was een reus in de Franse muziekbusiness. In ruim vijf decennia heeft Hallyday meer dan 1.000 nummers en 50 albums opgenomen. In totaal wist hij maar liefst 110 miljoen platen te verkopen. Maar wie kan zomaar uit de losse pols een nummer van de Franse zanger noemen? Daarom een kort overzicht van de belangrijkste hits uit zijn omvangrijke, maar in Vlaanderen niet zo bekende oeuvre.

1. “Viens danser le twist” (1961)

Eind de jaren 1950 begon de piepjonge Johnny Hallyday, net als zovele zangers in die tijd, zijn zangcarrière door covers op te nemen. In 1961 scoorde hij één van zijn allereerste hits, met “Viens danser le twist”, een Franstalige cover van het Amerikaanse “The twist“. Een jaar eerder was dat een wereldhit geworden in de versie van Chubby Checker, die het overigens zelf gecoverd had.

Johnny Hallyday bracht het nummer ook in het Engels, zoals in onderstaande video.

2. “Le pénitencier” (1964)

De titel “Le penitencier” doet waarschijnlijk niet meteen een belletje rinkelen, maar luister naar onderstaand fragment en u herkent het meteen: dit is -alweer- een Franstalige cover van “The house of the rising sun”. Deze Amerikaanse traditional werd in 1964 een gigantische hit toen The Animals het opnamen, en Hallyday deed dat dus nog eens over in Frankrijk met “Le pénitencier”, de gevangenis.

Hallyday’s carrière was hiermee helemaal gelanceerd. Zijn zangcarrière kreeg zo veel wind in de zeilen dat Hallyday voor opnames verlof moest vragen tijdens zijn legerdienst. Later in zijn carrière zou Hallyday overigens een paar keer optreden in gevangenissen.

3. “Pour moi la vie va commencer” (1963)

“Pour moi la vie va commencer”, profetische woorden van Johnny Hallyday. Op zijn 20e ligt de Franse muziekwereld aan zijn voeten. In 1963 speelt hij de hoofdrol in de film “D’où viens-tu Johnny”, een musical/western rond zoals Elvis Presley hem voordeed. “Pour moi la vie va commencer” klinkt très Presley, is één van de vier singles uit de film en wordt een nummer 1-hit in Frankrijk.

4. “Que je t’aime” (1969)

Eén van zijn grootste successen boekte Hallyday met “Que je ‘t aime”. Het was ook één van zijn persoonlijke lievelingsnummers, dat live zelden ontbrak op zijn setlists. “Que je t’aime” was dan ook pure Hallyday: een bombastisch aangekleed liefdeslied, dat passioneel en krachtig werd gezongen.

Het werd zijn meest iconische nummer, dat bij ons echter niet eens in de hitparade raakte. Later bracht Hallyday het nog in andere versies uit, zoals onderstaande versie, die aangekleed werd met typische jaren 80-synthesizers.

5. “Requiem pour un fou” (1976)

Verwar dit nummer niet met “Requiem pour un con” van Serge Gainsbourg, uit 1967, want daar heeft het niets mee te maken. Twee dagen nadat deze single was uitgekomen, was deze single al meteen goed voor een gouden plaat. Uiteindelijk werden van deze single bijna 600.000 exemplaren verkocht.

6. “Je te promets” (1986)

Ook in de 80’s blijft Hallyday immens populair in Frankrijk. Dat bewijst de single “Je te promets”. Daarvan worden in 1986 ruim 400.000 stuks verkocht, zijn bestverkochte single uit de jaren 1980. Het nummer werd geschreven door zanger/songwriter Jean-Jacques Goldman, die enkele van de grootste hits van Céline Dion componeerde.

7. “Allumer le feu” (1998)

Gitaren die nog ruiken naar de 80’s, pompende drums en een Johnny Hallyday die daarover zijn gespierde stembanden laat rollen. Met “Allumer le feu” toonde Johnny Hallyday dat hij op zijn 55e nog altijd een potige stadionrocker was en kon scoren in de Franse hitparade.  Een laatste nummer 1-hit scoorde Hallyday in 2008, met "Ça n'finira jamais".

Meest gelezen