Videospeler inladen...

Frans-Belgische zanger Johnny Hallyday overleden: een portret van het Franse antwoord op Elvis Presley

Jean-Philippe Smet - beter bekend als Johnny Hallyday - is in de buurt van Parijs overleden aan de gevolgen van longkanker. Dat heeft zijn vrouw Laeticia bekendgemaakt. "Ik schrijf deze woorden zonder ze te geloven. En toch is het waar: mijn man is niet meer", klinkt het in een mededeling. De Belgisch-Franse zanger en acteur brak eind de jaren 50 door met zijn Franstalige variant van de rock-'n-roll. Hij verkocht meer dan 100 miljoen albums en lokte steeds volle zalen. 

Johnny Hallyday werd op 15 juni 1943 geboren als Jean-Philippe Smet in Parijs. Zijn vader was de Belg Léon Smet (1920-2007), zijn moeder was de Française Huguette Clerc (1908-1989). Niet lang na zijn geboorte scheidden zijn ouders, waarna Smet opgroeide bij zijn tante Hélène Mar.

In de jaren 50 raakte de jonge Smet verslingerd aan de rockmuziek. Een van de grote helden van de zanger was Elvis Presley. In 1960 bracht Smet als Johnny Hallyday zijn eerste album "Hello Johnny" uit.

Populaire rockmuzikant

Johnny Hallyday groeide in Frankrijk uit tot een van de populairste rockmuzikanten. Hij stond tijdens zijn lange carrière meer dan veertig keer op de eerste plaats in de Franse hitparade, onder meer met "Tes tendres années", "Pour moi la vie va commencer" en "Que je t'aime". Begin de jaren 70 scoorde Hallyday een monsterhit met zijn eerste vrouw Sylvie Vartan met "J'ai un problème".

AP1971

Zijn tiende studioalbum, "Jeune homme", was het eerste album van Hallyday dat de eerste plaats bereikte in de Franse albumcharts. Hallyday veroverde gaandeweg de volledige Franstalige wereld. Dat resulteert sinds de jaren negentig in wereldwijd uitverkochte stadiontournees. In de Angelsaksische wereld wordt Hallyday omschreven als "de bekendste artiest waar je nog nooit wat van gehoord hebt".

Witte doek

Zoals veel showbizzmensen uit Frankrijk vond Johnny Hallyday ook de weg naar het witte doek. Hij debuteerde in 1955 met een kleine bijrol in "Les diaboliques" van Henri-Georges Clouzot. Acht jaar later vertolkte Hallyday zijn eerste hoofdrol op het witte doek in de Franse western "D'où viens-tu Johnny ?" Sylvie Vartan vertolkte de vrouwelijke hoofdrol in de prent.

In de jaren 70 en 80 vertolkte Hallyday opgemerkte rollen in "L'aventure c'est l'aventure" van Claude LeLouch, "Détective" van Jean-Luc Godard, "Conseil de famille" van Costa-Gavras en "Terminus" van Pierre-William Glenn.

In 2003 werd Hallyday onderscheiden voor zijn rol in "L'homme du train" van Patrice Lecompte. De laatste filmrol van de zanger was de hoofrol in de wraakfilm "Vengeance" van Johnnie To in 2009. In totaal was Hallyday te zien in meer dan twintig langspeelfilms.

Huwelijken en kinderen

Johnny Hallyday brak midden de jaren 60 menig tienerhart toen hij met de Franse popster Sylvie Vartan in het huwelijksbootje stapte. Het huwelijk van Hallyday en Vartan was het showbizzhuwelijk van het jaar 1965 in Frankrijk. Op 14 augustus 1966 wordt hun enige zoon David geboren. Het huwelijk van Vartan en Hallyday komt in de jaren 70 zwaar onder druk te staan en na heel wat huwelijksperikelen scheidt het koppel in 1980.

Daarna trouwt Johnny Hallyday nog vier keer. Zijn huwelijk met Elisabeth Etienne (1981-1982) is geen lang leven beschoren. Daarna krijgt Hallyday een relatie met actrice Nathalie Baye, met wie hij een dochter krijgt, Laura Smet. In 1990 trouwt Hallyday een eerste keer met Adeline Blondieau, de dochter van zijn goede vriend Long Chris. Het koppel scheidt in 1992. In 1994 komt het tot een verzoening en geven ze elkaar een tweede keer hun jawoord. Een jaar later wordt het huwelijk alweer ontbonden.

Midden de jaren 90 leert Johnny Hallyday zijn huidige echtgenote Laeticia Boudou kennen. Het jonge model is 32 jaar jonger dan de Franse zanger. Samen hebben ze twee Vietnamese dochtertjes geadopteerd, Jade in 2004 en Joy in 2008.

Johnny Hallyday heeft sinds de jaren 70 een moeizame relatie met de Franse fiscus. Uiteindelijk kwam hij in de jaren 90 tot een vergelijk met de fiscus over achterstallige belastingen. In 2005 vroeg de zanger de Belgische nationaliteit aan, maar die werd in 2006 definitief geweigerd. Sindsdien heeft de zanger met Belgische roots zich officieel gevestigd in Gstaad in Zwitserland.

AFP or licensors

Begin 2017 raakte bekend dat de zanger vecht tegen kanker, maar hij verzekerde zélf dat hij het goed maakte. "Mijn dagen zijn nog niet geteld. Tot snel op het podium", liet hij toen weten.

Veel fans in België

Johnny Hallyday heeft tot op de dag van vandaag een grote schare fans in België. De voorbije decennia stond hij zo'n vijftig keer op het podium van Vorst Nationaal. Hij moet enkel Michel Sardou laten voorgaan als meest gevraagde zanger in de concertzaal in Vorst. Hij gaf ook verschillende stadionconcerten in het Koning Boudewijnstadion. 

Meest gelezen