Videospeler inladen...

Kwetsbare gezinnen kunnen honderden euro's besparen op energiefactuur

Bijna één derde van de gezinnen in Vlaanderen is niet bezig met de keuze van een energieleverancier. Vaak gaat het om kwetsbare gezinnen, die jaarlijks zo honderden euro's te veel betalen op hun energiefactuur. Een nieuwe campagne moet hen over de streep trekken.

Ondanks alle aandacht die er wordt besteed aan de energiefactuur en het succes van de V-test, dat is de test van de Vlaamse energieregulator waarmee consumenten het goedkoopste energiecontract kunnen vinden, blijkt dat 28 procent van de gezinnen niet bezig is met de zoektocht naar een goedkopere leverancier.

"Deze gezinnen hebben nog oude, vaak dure contractvoorwaarden of namen zomaar een contract over van ouders of van een vorige bewoner en nemen niet actief deel aan de energiemarkt", aldus Vreg-communicatie­verantwoordelijke Sofie Lauwaert.

Een groot deel van die groep bestaat uit kwetsbare gezinnen: senioren, laaggeschoolden, mensen met een migratieachtergrond of huurders. "Door te kiezen voor een goedkopere leverancier kunnen ze nochtans honderden euro's per jaar besparen", aldus Lauwaert. "In oktober ging het om een gemiddelde besparing van 252 euro op jaarbasis aan gas en elektriciteit", preciseert ze. "En dat zijn gemiddelde cijfers. Kwetsbare gezinnen kunnen vaak nog meer besparen. Vaak hebben ze nog oudere en duurdere standaardcontracten, of wonen ze in slecht geïsoleerde woningen."

Flyer

Om kwetsbare gezinnen ertoe aan te zetten voor een goedkopere leverancier te kiezen, heeft de Vreg een laagdrempelige flyer gemaakt. De regulator deed dat samen met Samenlevingsopbouw, Netwerk tegen armoede, het Vlaams Energieagentschap, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en Steunpunt tot bestrijding van armoede.

Omdat het voor kansarmen vaak te ingewikkeld is om van leverancier te veranderen, kunnen ze ook hulp krijgen bij het OCMW van hun gemeente, bij een buurthuis of een Centrum Algemeen Welzijnswerk. De medewerkers van die informatiepunten kunnen provinciale infosessies volgen om de V-test en allerlei sociale energiemaatregelen te leren kennen.

Meest gelezen