Luc Van den Brande: "VRT moet levensbeschouwelijke strekkingen in het aanbod opnemen"

Luc Van den Brande, de voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, verdedigt de keuze van de openbare omroep om erediensten uit te zenden. Hij reageert daarmee op Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) die stelt dat dit geen kerntaak van de VRT is.

Moet de VRT erediensten van verschillende godsdiensten uitzenden? De discussie over die vraag is opgelaaid sinds de openbare omroep eind vorige maand besloot om ook islamitische erediensten uit te zenden, naast de bestaande uitzendingen van de roomskatholieke, de orthodoxe, de protestants-evangelische en de Israëlitische erediensten.

In het Vlaams Parlement verklaarde Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) vandaag dat uitzendingen van erediensten niet tot de kerntaak van de VRT behoren, maar daarmee is Luc Van den Brande het niet eens. Hij is de voorzitter van de raad van bestuur van de openbare omroep.

"De beheersovereenkomst die tussen de VRT en de minister is gesloten, is duidelijk", zegt Van den Brande vanavond in een persmededeling. "Levensbeschouwelijke strekkingen worden in het aanbod van de publieke omroep geïntegreerd en de VRT organiseert structureel overleg met de vertegenwoordiging van de levensbeschouwelijke strekkingen."

"De VRT rekent het dan ook tot zijn opdracht om hier invulling aan te geven en wenst bijkomende inspanningen te doen, in overleg met de levensbeschouwelijke strekkingen, om dit aanbod te verruimen en zo bij te dragen tot extern pluralisme als bijdrage tot samenleven in wederzijdse openheid en  respect. Het uitzenden van erediensten behoort daartoe."

Van den Brande spreekt voorts de uitspraak van minister Gatz tegen als zou de beheersovereenkomst begin volgend jaar aan een "beperkte herziening" toe zijn. "In tegenstelling tot wat de minister beweert, is er ter zake geen enkele evaluatie van de lopende beheersovereenkomst voorzien."

Meest gelezen