AFP or licensors

Macron: “We hebben allemaal iets van Johnny in ons”

De Franse president Emmanuel Macron reageert op het overlijden van Johnny Hallyday: “We hebben allemaal iets van Johnny Hallyday in ons”. De Franse minister van cultuur Françoise Nyssen haalt herinneringen op aan haar studentenjaren. Céline Dion spreekt dan weer van "een reus van de showbusiness, een waar icoon".

Johnny Hallyday, die op 74-jarige leeftijd aan longkanker is overleden, was een monument in Frankrijk. Dat bewijst ook de presidentiële reactie, die er kwam kort nadat Laeticia, de vrouw van Johnny Hallyday, afgelopen nacht had bekendgemaakt dat haar man overleden is. In de reactie van het Elysée betuigt Macron zijn medeleven aan Laeticia,  Hallydays vier kinderen, zijn muzikanten, zijn ploeg, zijn vrienden, zijn fans.

Macron stelt vast dat Johnny Hallyday zich "doorheen generaties in het leven van de Fransen genesteld" heeft. "We zullen nooit zijn naam, stem en vooral zijn vertolkingen vergeten (...) Hij heeft een stuk van Amerika in ons Franse erfgoed binnengebracht", besluit de president.

Françoise Nyssen

De Franse minister van cultuur Françoise Nyssen, overigens ook van Belgische afkomst zoals Hallyday, haalt herinneringen op aan haar studententijd. "Ik studeerde voor mijn eindexamen en luisterde tegelijk naar zijn elpee "Salut les copains!" Ja, ik ben emotioneel, hij was een symbool van de jongerencultuur, hij heeft één en ander in beweging gezet."

Céline Dion

Zangeres Céline Dion reageerde ook al meteen op het nieuws van het overlijden. Op Twitter schrijft de Canadese zangeres dat ze erg aangedaan is door het overlijden van Hallyday. "Hij was een reus in de showbusinees, een echt icoon", schrijft ze met lovende woorden over haar collega.

"Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie, zijn geliefden en de miljoenen fans die hem decennialang aanbaden. Hij zal gemist worden, maar niet vergeten", aldus Dion.

Ook in Franstalig België is er speciale aandacht voor het overlijden van het Franse monument.  De MIVB laat liedjes van Hallyday horen in de metro, en in Brussel is er een herdenking op de Grote Markt, van 18 tot 19 uur. Hallyday heette voor de burgerlijke stand Jean-Philippe Smet en had een Belgische vader, die 10 jaar geleden overleed.