Videospeler inladen...

Nationale Bank mild over verlaging vennootschapsbelasting

De Nationale Bank heeft het idee van de federale regering om de vennootschapsbelasting te verlagen grondig bestudeerd. Volgens de Nationale Bank is het goed dat de vennootschapsbelasting naar omlaag gaat, maar het is ook voor hen niet duidelijk of dit wel budgetneutraal zal zijn.

De Nationale Bank is blij dat de vennootschapsbelasting omlaag gaat. "Deze tarieven zijn in Europees perspectief immers hoog. Enkel Malta en Frankrijk hebben hogere tarieven, terwijl alle andere lidstaten van de Europese Unie lagere tarieven hanteren", schrijft de Nationale bank in een rapport. "Sommige lidstaten hebben immers recentelijk hun tarieven van de vennootschapsbelasting verlaagd of hebben plannen om dit te doen."

Zowel het Rekenhof als de Raad van State heeft zich al afgevraagd of de verlaging van de vennootschapsbelasting wel budgetneutraal zal zijn. Dat is volgens de Nationale Bank moeilijk om in te schatten. De berekeningen die de federale regering gemaakt heeft, zijn volgens de Nationale Bank soms heel erg optimistisch en soms voorzichtig. Waardoor het moeilijk in te schatten is of de maatregel budgetneutraal zal zijn.

"Al bij al bevat de raming van de budgettaire impact van de hervorming van de vennootschapsbelasting zowel neerwaartse als opwaartse risico’s. Gelet op de aard van deze risico’s is het echter niet mogelijk om de relatieve omvang ervan tegen elkaar af te wegen", klinkt het.

Meest gelezen