Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Nigeria vervangt na half jaar militaire commandant die strijdt tegen Boko Haram

Nigeria heeft na een half jaar Ibrahim Attahiru vervangen, de militaire commandant die de strijd leidt tegen de islamitische terreurgroep Boko Haram. Dat zegt een woordvoerder van het leger. Er werd geen officiële reden gegeven voor zijn ontslag.  

Al na een half jaar werd in Nigeria de militaire commandant Ibrahim Attahiru vervangen, Attahiru stond als commandant aan het hoofd van de strijd tegen de terreurgroep Boko Haram. Er werd geen officiële reden gegeven voor zijn ontslag. Maar de wissel volgt na een reeks aanvallen van Boko Haram. Generaal-majoor Rogers Nicholas zal hem opvolgen. 

De vervanging van Attahiru benadrukt de kwetsbaarheid van de veiligheids­situatie in het noordoosten van Nigeria. Daar is het conflict met de islamitische terreurgroep al bijna negen jaar aan de gang, hoewel officieel al jarenlang wordt beweerd dat de terreurgroep bijna verslagen is. 

“Gênante aanvallen”

Het ontslag van Attahiru volgt na een reeks “gênante aanvallen”, zo vertellen twee militaire bronnen aan het persbureau Reuters. Volgens de twee wordt de oorlogvoering tegen de terreurgroep nu herzien. Toen Attahiru commandant was, vonden er dodelijke aanvallen plaats op de steden Magumeri, Biu en Madagali. Er was ook de ontvoering en bevrijdingsactie van een team olieonderzoekers in juli waarbij minstens 37 doden vielen. 

De golf van dodelijke aanslagen en de huidige wissel hebben vragen doen rijzen over de beweringen van de Nigeriaanse regering en het leger dat Boko Haram bijna verslagen is. De laatste jaren heeft de terreurbeweging in Nigeria 20.000 mensen vermoord en nog eens 2,7 miljoen mensen zijn voor Boko Haram op de vlucht. 

Meest gelezen