Videospeler inladen...

Pax Christi en wetenschappers vragen verbod killerrobots

In een open brief roepen Pax Christi en 116 wetenschappers , de Belgische regering op om een nationaal verbod in te stellen op killerrobots.  

Aan de vooravond van een parlementaire hoorzitting over killerrobots in de Kamer, vragen de vredesbeweging en de wetenschappers aan België om zich aan te sluiten bij de internationale beweging die deze wapensystemen wil verbieden.

"Het gaat om volledig autonome wapens", zegt Willem Staes van Pax Christi.  "Het zijn gewapende drones op steroïden, die doelen kunnen selecteren, aanvallen en doden, zonder enige menselijke controle", zegt Staes en noemt dat soort wapens dan ook immoreel.   

Wapenwedloop

De wetenschappers vinden dat de ontwikkeling van dit soort wapens een bedreiging vormt voor het internationaal recht en de mensenrechten.

"We moeten vooral oppassen voor een nieuwe wapenwedloop", zegt professor Tony Delpaeme. "Heel wat defensiebedrijven verkopen wapens, die nieuwe technologieën, bevatten aan overheden. Dit zorgt ervoor dat andere meer en meer landen zich gaan bewapenen met nieuwe technologieën uit vrees dat de anderen het gaan doen."

Delpaeme is gespecialiseerd in het domein rond kunstmatige intelligentie en is verbonden aan de universiteiten van Gent en Plymouth. Hij is ook één van de ondertekenaars van de open brief.

"Dankzij kunstmatige intelligentie kunnen we schitterende dingen doen. Denk maar aan het opstellen van kankerdiagnoses, maar we moeten oppassen voor robots die ingezet kunnen worden als autonome wapens", aldus Delpaeme.

Ze waarschuwen dat killerrobots de drempel om oorlog te voeren kunnen verlagen en dat ze tegelijk een oorlog op grotere schaal mogelijk maken. Ze vrezen ook voor een nieuwe wapenwedloop en een escalatie van conflicten. De wetenschappers vragen zich ook af wie er verantwoordelijk is als er iets misloopt met zo'n autonoom wapen.  

In Canada en Australië waren eerder al vergelijkbare initiatieven. In juli 2015 riepen 3.000 wetenschappers al op tot een verbod op volledig autonome wapens. In augustus van dit jaar spraken 116 CEO's van robotica-en artificiële-intelligentiebedrijven, onder wie Elon Musk van Tesla, zich ook al uit tegen killerrobots.

Meest gelezen