AFP or licensors

Petitie tegen “suggestief” schilderij: Metropolitan Museum New York haalt het niet weg

Het Metropolitan Museum in New York weigert een schilderij van Balthus weg te nemen. Een internetpetitie vindt het portret van een tienermeisje te seksueel suggestief. 

“Thérèse Dreaming” uit 1938 van de Franse kunstenaar Balthus (1908-2001) stelt een zittend meisje voor, één knie opgetrokken, waardoor haar slipje te zien is. 

Op het internet circuleert een petitie die het Metropolitan Museum oproept om het schilderij weg te halen, in dit klimaat van grensoverschrijdend gedrag. Door het werk tentoon te stellen “romantiseert het museum voyeurisme en maakt het kinderen tot voorwerp.” In de plaats zou een werk van een vrouwelijke kunstenaar uit dezelfde periode passend zijn, vindt de initiatiefneemster van de petitie, Mia Merrill. Tot nu toe hebben bijna 10.000 mensen ondertekend.

Maar het Metropolitan Museum voelt zich niet aangesproken. Het schilderij biedt net een gelegenheid om over de cultuur van vandaag na te denken en erover te praten. “Beeldende kunst is een van de belangrijkste manieren om over verleden en heden na te denken,” vindt het museum.  Vooral "geïnformeerd discussiëren en respect hebben voor de creatieve expressie” is van belang.

Balthus, pseudoniem van Balthasar Klossowski, schilderde wel vaker erotisch geladen beelden van tieners. Een ander werk, “La leçon de guitare”, gaf in het verleden ook al aanstoot, in die mate dat de kunstenaar het lange tijd niet meer wilde exposeren. 

Meest gelezen