Videospeler inladen...

Poetin wil gaan voor vierde ambtstermijn als president van Rusland

De Russische president Vladimir Poetin heeft aangekondigd dat hij kandidaat is bij de presidentsverkiezingen van maart 2018. Als hij de stembusgang wint, kan hij beginnen aan zijn vierde ambtstermijn. Hij zou dan tot 2024 president zijn.

"Ik kondig mijn kandidatuur aan voor de functie van president van Rusland", kondigde Poetin aan tijdens een meeting met arbeiders in de autofabriek GAZ in Nijni Novgorod, aan de Volga, die ook rechtstreeks op televisie te volgen was. "Ik kon geen betere plaats en geen beter moment kiezen om dit aan te kondigen", zei hij, luid toegejuicht.

Poetin had even tevoren ook gesproken voor een publiek van jonge vrijwilligers in Moskou, maar daar had hij zich nog niet uitgelaten over zijn plannen.

Met Poetin erbij zijn nu 30 mensen kandidaat om president van Rusland te worden. Poetin is favoriet om zichzelf op te volgen.

Poetin, die Boris Jeltsin opvolgde, is sinds 2000 aan de macht in Rusland. Hij was president van 2000 tot 2008. Toen hij zichzelf niet opnieuw kon opvolgen, werd hij premier onder zijn medestander Dimitri Medvedev. Medvedev breidde de ambtstermijn voor presidenten uit tot zes jaar, en gaf daarna weer de ruimte aan Poetin, die vanaf 2012 opnieuw tot president werd verkozen. Als hij volgend jaar wordt herverkozen, kan hij Rusland tot 2024 blijven besturen.

Meest gelezen