Proces aanranding gevangenen door oud-gevangenisdirecteur  gestart

In Turnhout is het proces gestart tegen de vroegere directeur van de gevangenis van Wortel. De blinde gevangenisdirecteur kwam vier jaar geleden in opspraak nadat verschillende gevangenen een klacht tegen hem hadden ingediend voor seksueel ongepast gedrag. Hij riskeert acht jaar cel.

De zaak ging aan het rollen nadat een gevangene zelfmoord pleegde. Zijn broer vond later een brief waarin de gedetineerde het heeft over seksuele handelingen met de toenmalige gevangenisdirecteur van Wortel. Later dienden verschillende gevangenen een klacht in. Zij beweerden dat de gevangenisdirecteur in ruil voor seksuele handelingen gedetineerden een gunstiger regime zou hebben aangeboden.

De man staat terecht voor aanranding met geweld, omkoping en openbare zedenschennis. Hij ontkent alles, zegt zijn advocaat Jef Vermassen: "Een aantal feiten, zoals het aanraken van een dij of een been, is zelfs niet strafbaar. Op andere feiten kunnen we ons gewoon niet verdedigen. Er wordt gezegd dat mijn cliënt op restaurant is geweest met een gedetineerde en daarna op hotel seks met hem had. Maar welk hotel wordt niet gezegd. Bovendien is mijn cliënt honderd procent blind en wordt hij altijd vergezeld door zijn echtgenote".  Vermassen omschrijft de hele zaak als één groot complot van gedetineerden en personeelsleden van de gevangenis.

Het parket eist een zware straf: het vraagt acht jaar cel voor aanranding met geweld van gedetineerden.

Meest gelezen