Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Puigdemont: “Belgische rechter besliste dat wat wij deden democratisch normaal is”

De afgezette Catalaanse minister-president Puigdemont heeft in Brussel een persconferentie gegeven, een dag nadat Spanje het Europese arrestatiebevel tegen hem introk. Het was een dankbare Puigdemont, die zei dat het de juiste beslissing was om naar ons land te komen en hij blijft voorlopig hier.

Puigdemont verscheen samen met vier andere ministers met wie hij in ons land in ballingschap is. Hij herhaalde nog eens dat de beschuldigingen van het Spaanse gerecht tegen hem en zijn medestanders politiek geïnspireerd zijn en dus ingaan tegen de Europese rechten.

Nu de Spaanse rechters het Europese arrestatiebevel tegen hem laten varen, is het voor Puigdemont ook logisch dat zijn medestanders die in Spanje in de cel zitten, ook vrijkomen. "Europese regels zouden ook in Spanje moeten gelden."

Puigdemont blijft voorlopig in ons land, alvast tot na de Catalaanse verkiezingen eind december: "Als we verkozen worden, moeten we ons mandaat kunnen uitoefenen. Maar we gaan niet terug zonder garanties van de Spaanse regering dat we dat ook kunnen."

Hij bedankte ook uitgebreid zijn team van advocaten voor het geleverde werk.

Als we verkozen worden, moeten we ons mandaat kunnen uitoefenen. Maar we gaan niet terug zonder garanties van de Spaanse regering dat we dat ook kunnen.

Meest gelezen