Videospeler inladen...

“Er zullen wellicht doden vallen als Trump Jeruzalem als hoofdstad erkent”

Rudi Vranckx vreest dat er doden kunnen vallen, als de Amerikaanse president Donald Trump vanavond Jeruzalem zal erkennen als hoofdstad van Israël. En mogelijk kan de démarche van Trump leiden tot een grotere explosie van geweld in het kruitvat in het Midden-Oosten: “Ik hou mijn hart vast dat dit geen voorbode wordt van iets veel ergers”, vreest de Midden-Oostenexpert van VRT NWS.

Vranckx ziet donkere wolken hangen boven het Midden-Oosten, nu de VS Jeruzalem zal erkennen als hoofdstad van Israël. Bij Linde op Studio Brussel legde hij vanochtend uit waarom de situatie zo potentieel explosief is.  “Jeruzalem is heilig, zowel voor de Joden als voor Palestijnen, zowel voor de moslims als voor christenen.”

Dat komt doordat er heel belangrijke religieuze gebouwen heel dicht bij elkaar staan. Voor de christenen is er de Heilig Grafkerk, voor de moslims de Al Aqsa-moskee en voor de joden de Klaagmuur. “Op één vierkante kilometer komen daar de drie grote religies bij elkaar. Dat is een religieuze splinterbom."

Ik hou mijn hart vast dat dit geen voorbode wordt van iets veel ergers.

Vooral symbolisch zou het een signaal zijn van Trump: "De VS zou het eerste land ter wereld zijn dat dat doet." Als Trump vanavond zegt dat de VS Jeruzalem als hoofdstad van Israël zal erkennen, verwacht Vranckx dat de Palestijnen op straat zullen komen en fors zullen betogen tegen de demarche van Trump. Hij ziet het somber in: “Geweld, vlaggen die verbrand worden, je kent de rituelen. Er zullen wellicht doden bij vallen… Of er een derde Intifada (een Palestijnse opstand) zal komen, is nog voorbarig, maar het hele Midden-Oosten is op dit moment een puinhoop. Ik hou mijn hart vast dat dit geen voorbode wordt van iets veel ergers. Dit is olie op het vuur en wie weet wordt het een uitslaande brand."

Vranckx verwacht dat Trump vanavond, na de aankondiging, waarschijnlijk zal proberen de meubelen te redden door te zeggen dat er later nog gepraat kan worden over Jeruzalem als hoofdstad van de Palestijnen. Maar of dit zal baten... "Eigenlijk beschouw je de machtsverhoudingen dan als een fait accompli."

Verkiezingsbelofte

Op dit moment erkent de internationale gemeenschap Jeruzalem niet als hoofdstad. Daarom zitten de meeste ambassades, waaronder ook de Amerikaanse, in Tel Aviv. Maar Trump heeft tijdens de verkiezingscampagne beloofd dat hij Jeruzalem als hoofdstad zou erkennen, als hij president van de VS zou worden.

Waarom heeft Trump die belofte gedaan? Hij heeft een grote schare conservatieve, joodse kiezers achter zich, legt Vranckx uit. “Ook zijn schoonzoon is van joodse origine en gelieerd met organisaties die joodse nederzettingen rond Jeruzalem steunen.”

Maar tegelijk botst dit met de rol van de VS in het aanslepende conflict tussen de Joden en de Palestijnen in het Midden-Oosten. “Amerika is -of zou- degene moeten zijn die de vredesonderhandelingen als neutrale bemiddelaar vooruit helpt, maar op deze manier is dat verder weg dan ooit.”

Afleidingsmanoeuvre

Ten slotte proeft Vranckx ook een zweem van opportunisme in de demarche van Trump. “Als ik cynisch ben, denk ik dat zowel de Israëlische premier Netanyahu als Trump er beiden baat bij hebben."

"Beiden zitten ze intern in nauwe schoentjes: Trump door de vermeende Russische connectie, Netanyahu omwille van corruptie­onderzoeken. Door in het Midden-Oosten olie op het vuur te doen, kunnen ze de aandacht daarvan afleiden. Daardoor worden toch wel wat kiezers tevreden gemaakt.”

Videospeler inladen...

Meest gelezen