Heropbouw afgebrande kerk Westkapelle start volgende week

Het startschot voor de heropbouw van de afgebrande Sint-Niklaaskerk van Westkapelle bij Knokke-Heist is gegeven: de afgebrande kerk van Westkapelle wordt vanaf volgende week heropgebouwd. De kerk brandde meer dan vier jaar geleden volledig af.

Vandaag, op de symbolische datum 6 december, is het startschot voor de werken gegeven. De Sint-Niklaaskerk brandde op 28 maart 2013 volledig af door werkzaamheden aan het dak.

Administratieve rompslomp

"Wij zijn meer dan vier jaar lang verwikkeld geweest in administratieve procedures en rompslomp. We hebben talloze werkvergaderingen gehad met architecten, het gemeentebestuur, de kerkfabriek, het bisdom en het agentschap Onroerend Erfgoed. Daarnaast hebben we ook vaak inspraakvergaderingen gehad met mensen uit de culturele wereld en uiteraard met de inwoners van Knokke-Heist", vertelt Jan Bode van de kerkfabriek in Westkapelle.

Beschermd monument

"We bouwen de 28 meter hoge toren terug op. We steken het uiteraard in een modern jasje: een open, stalen constructie met LED-verlichting. De toren was in de middeleeuwen zeer belangrijk. Het was een baken voor de schepen die naar Brugge of Damme moesten. De heropgebouwde toren zal ook als baken dienen, maar dan voor de mensen die via de nieuwe autoweg A11 of via de expressweg uit Antwerpen naar Knokke-Heist rijden. Als ze de toren gaan zien, weten ze dat ze bijna in Westkapelle zijn", zegt Bode.

Kerk van de toekomst

De kerk krijgt een kleine sacrale ruimte, een plaats om optredens te geven, een bar, een podium en toiletten. 

Meest gelezen